Nem jogerős

2024.02.22. 12:49

Másodfokon is elítélték a DK-s Varju Lászlót

A képviselőt testi sértésben is bűnösnek mondta ki csütörtökön kihirdetett másodfokú ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla, a garázdaság és választás rendje elleni bűntett mellett. Az ítélet nem jogerős.

MW

Bűnösnek nyilvánították Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselőjét testi sértés bűntettében

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az ítélethirdetésen megjelent Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gréczy Zsolt, a párt parlamenti képviselője, valamint Rónai Sándor, a DK uniós képviselője – írja a Magyar Nemzet. Az ügyész beszéde alatt a teremben lévő DK-s pártaktivisták időnként hangos nevetéssel reagáltak a vádbeszédben elhangzottakra. 

Varju László elmondta: semmilyen fajta bűncselekményt nem követett el, szándéka sem volt rá. Felidézte az ellenzéki képviselők MTVA-székház elleni fellépését, az akkor történt közéleti eseményeket, valamint a vele a székházban történteket. 

Azt állította, hogy amikor a biztonsági őrök el akarták távolítani, ő csak ösztönszerűen védekezett, de kitért egyéb vélt sérelmeire is.

Szerinte azért került bíróság elé, mert a kormánypárti többségnek nem tetszik az ő politikai véleménye, és ez egy megfélemlítési folyamat része.

Emlékezetes, a Gyurcsány-párt országgyűlési képviselője egy volt azon baloldali képviselők közül, akik 2018 decemberében erővel betörtek a közmédia Kunigunda utcai központjába, hogy élő adásban szerepeljenek. A három vádpont közül kettő – a súlyos testi sértés és a garázdaság vádja – ehhez a cselekményhez kapcsolódik. A biztonsági őrök ugyanis megakadályozták a behatolást, a politikus pedig ezt követően erőszakot alkalmazott: nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, majd a földre feküdt, utána pedig az egyik őr lábát elkapta és kihúzta. Az őr elesett és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A bíró indoklása szerint Varju László az MTVA székházában tartózkodva védett területre, a televízió stúdiójába akart behatolni, ehhez pedig nem volt joga, így a biztonsági őrök a feladatukat teljesítették akkor, amikor a képviselőt ebben megakadályozták. 

Varju László a vádlottak padján
Fotó: Havran Zoltán / Forrás:  Magyar Nemzet

A másodfokú bíróság az ügyészi indítvánnyal ellentétben nem ítélte a vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre, hanem helybenhagyta az első fokon kiszabott pénzbüntetést. A táblabíróság végzésében nem állapította meg a mentelmi jog megsértésének tényét, amely a védelem érvelésében szerepelt. Az ítélőtábla enyhítő körülményként állapította meg az eshetőleges szándékot, illetve a jelentős időmúlást. Az ítélet nem jogerős, Varju László és védője felmentésért fellebbezett, míg az ügyész három munkanap gondolkodási időt kért.

A választás rendje elleni bűntettet a vád szerint Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület orszá­ggyűlési képviselőjelöltjeként a 2018. évi országgyűlési választás előtt követte el, 2018. február 12-én egy kávézóban találkozott egy függetlenként induló jelölttel. A találkozó során Varju – a választáson való nyerési esélyeinek a növelésére – anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy lépjen vissza a képviselőjelöltségtől a javára. A férfi az ajánlatot elutasította.

Lemondásra szólították fel Varju Lászlót

Az ítélet után azonnali hatállyal le kell mondania Varju Lászlónak, a Gyurcsány-párti képviselőnek – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Balatonalmádiban, a kormánypárti frakciók kihelyezett ülése után tartott sajtótájékoztatón. A fideszes politikus hozzátette: Varjunak a közéletből is távoznia kell.

SULYOK Tamás; KOCSIS Máté
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióüléséről tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában