Kapcsolatok

2024.01.11. 12:31

Találkozhat a magyar és az ukrán külügyminiszter január 29-én Ungváron

Ha minden jól megy, magyar–ukrán külügyminiszteri találkozóra kerülhet sor január 29-én Ungváron, amelynek során a felek áttekintik a kétoldalú együttműködés kérdéseit – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) Filip Ivanovic montenegrói külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. január 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a montenegrói kollégájával, Filip Ivanoviccsal közösen tartott sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy egy esetleges magyar–ukrán csúcstalálkozónak akkor van értelme, ha az jelentős eredményekkel járhat, márpedig ehhez megfelelő előkészítésre van szükség.

Ennek érdekében, a tervek szerint, január 29-én találkozna Ungváron ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kulebával, hogy az elejétől a végéig áttekintsék a kétoldalú együttműködés kérdéseit, és megvizsgálják, hogy a felső szintű ülés segíthet-e a kapcsolatok előremozdításában, vagy hogy milyen egyéb munkát kellene elvégezni ahhoz, hogy a siker reményével ülhessenek össze a két ország vezetői.

Én készen állok, én továbbra is a lehető legnagyobb védelmet biztosítom annak a napnak a naptárban, tehát január 29. most elvileg mindkettőnk részéről arra van szánva, hogy összeüljünk Ungváron

– fogalmazott Szijjártó Péter. Emellett – mint közölte – Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével is szívesen leül tárgyalni, de onnan még nem érkezett javaslat időpontra.

Én továbbra is itt vagyok, és várom, hogy időpontjavaslat érkezzen, s akkor vele is, ha kell, találkozom. Ha elég Kuleba miniszter úrral, az természetesen az ukránok belső döntése, mi abba nem avatkozunk bele

– mondta a külügyminiszter. Szijjártó Péter a befagyasztott európai uniós források kapcsán a „bazári hangulat” elkerülését kérte, hangsúlyozva, hogy nem alkudozásról van szó, és nem szabad olyan ügyeket összekeverni, amelyeknek semmi közük nincs egymáshoz.

Magyarország számára az európai uniós források járnak. Függetlenül Ukrajnától, a Hold állásától vagy a marslakóktól

– jelentette ki hozzátéve: 

Ezeket a forrásokat Magyarország számára ki kell fizetni. Semmilyen jogszerű oka nincsen az Európai Bizottságnak arra, hogy ezeket a forrásokat visszatartsa.

Aláhúzta, hogy az EU-források az európai, köztük a magyar emberek munkájának eredményeként állnak elő, szétosztásuk pedig jogszabályok alapján kell történjen, miközben most nem ez zajlik, hanem politikai okokból blokkolják még mindig a hazánknak járó pénz egy jelentős részét.

És ez teljesen független minden csatlakozni vágyó országtól, tehát a követelésünk továbbra is egyértelmű: adják ide az európai uniós forrásokat

– összegzett Szijjártó Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában