Beperelte az államot

2024.01.07. 18:51

A tömeggyilkosnak a luxusbörtönben uralkodó körülmények sértik az emberi jogait

Anders Behring Breivik különleges körülmények között tölti büntetését a Ringerike börtönben, ami naponta félmillió forintnak megfelelő összegbe kerül a norvég adófizetőknek. Az elítélt terrorista szerint azonban az ott uralkodó körülmények sértik az emberi jogait – írja a Mandiner, a norvég TV2 portálra hivatkozva.

MW

A 2011. július 22-i norvégiai terrortámadások miatt huszonegy éves börtönbüntetését töltő Anders Behring Breivik a skieni börtön bírósági tárgyalótermében 2022. január 18-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ole Berg-Rusten

Január 8-án kezdődik az az eljárás, amelyben Breivik másodszor is beperelte az államot, mert szerinte a börtönben uralkodó körülmények sértik az emberi jogait – adta hírül a Mandiner.

BREIVIK, Anders Behring
A 2011. július 22-i norvégiai terrortámadások miatt huszonegy éves börtönbüntetését töltő Anders Behring Breivik náci köszöntésre lendíti karját a skieni börtön bírósági tárgyalótermében 2022. január 18-án
Fotó: Ole Berg-Rusten / Forrás: MTI/EPA

A Ringerike börtönben ugyanakkor saját konyhája, fitneszterme és tévészobája van, a tömeggyilkos háziállatokat is tarthat, három papagája van. A fitneszteremben, amelyhez csak ő férhet hozzá, van evezőgép, futópad és súlyzók. A tévészobában van egy Playstation 2 különböző játékokkal. 

Napi szintre lebontva a norvég adófizetőknek félmillió forintba kerül a terrorista ellátása. Az összegbe az ellátáson túl az őrök bére is beletartozik, de összevetve az egyéb költségekkel, látható, hogy más rabokra ennek csak az ötöde jut.

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el. 

Breivik ámokfutása

A norvég férfi 2011-ben követte el az ország eddigi legsúlyosabb merényletét. Először egy pokolgépet robbantott fel Oslóban – megölve nyolc embert –, majd pár órával később rendőri egyenruhában áthajózott a közelben lévő Utoya-szigetre, ahol 69 fiatalt lőtt agyon a norvég Munkáspárt egyik ifjúsági táborában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában