Exportvám

2023.12.16. 09:52

Szijjártó Péter: Bulgária azzal szórakozott, hogy a magyarok földgázellátását veszélyeztette (videó)

Magyarország világossá tette Bulgária számára, hogy megvétózza az ország schengeni tagságát, ha huzamosabb ideig fenntartja a földgáz szállítására vonatkozó büntetővámot – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az elmúlt hónapokban nagy figyelem övezte, hogy Bulgária extra exportvámot vetett ki a területükön áthaladó összes gázra – az intézkedés Magyarországra és Szerbiára is kiterjedt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten a szabadkai Pannon RTV-nek adott interjút, melyben a bolgár intézkedésről is szó esett.

Ez egy botrányos és ellenséges lépés, mert ez nem szólt másról, minthogy a három ország számára, Észak-Macedónia, Szerbia és Magyarország számára szállított földgáz átszállítását veszélyeztették

– szögezte le a tárcavezető.

Hozzátette: Szófia döntése teljesen ellentétes az európai jogszabályokkal, „ami annak a veszélyét hozta magával, hogy leáll a földgázszállítás többek között Magyarországra”. Szijjártó Péter hangsúlyozta, „a jelenlegi geopolitikai körülmények, a jelenlegi regionális biztonsági körülmények odavezettek, hogy Magyarország földgázellátásának döntő többsége ezen a vezetéken keresztül érkezik”.

A bolgárok azzal szórakoztak ezzel a döntéssel, hogy Magyarország, Szerbia és Észak-Macedónia földgázellátását veszélyeztették valamilyen, nem tudom én milyen ambíció miatt, vagy milyen inspirációra

– magyarázta a tárcavezető.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, a magyar kormány világossá tette Bulgária számára, ha az intézkedést „huzamosan fenntartják, ha huzamosan veszélyeztetik a magyar energiaellátás biztonságát, akkor mi megvétózzuk a schengeni tagságukat”. Hozzátette: minderről jövő héten fog megszületni a döntés, ezért Szófia hirtelen nagyon elkezdett igyekezni, hogy eltöröljék ezt a törvényt.

Hogyha majd eltörlik ezt a törvényt valóban, akkor természetesen mi a vonatkozó vétóról szóló döntésünket vissza fogjuk vonni. De először szeretnénk látni, hogy a bolgárok valóban visszavonják ezt a törvényt

– zárta szavait a tárcavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában