Uniós segélycsomag

2023.12.13. 06:52

Kiderült, milyen feltétellel támogathatja hazánk Ukrajna további finanszírozását

Magyarország kész visszavonni vétóját az Ukrajnának szánt új uniós segélycsomag tekintetében, ha Brüsszel az összes, a jogállamisági aggályok miatt befagyasztott uniós forrás folyósítását lehetővé teszi – fogalmazott Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Bloomberg hírportálnak adott interjújában.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j) Javier Milei új argentin elnök (b1) beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. A kormányfő mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2)

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Orbán Balázs megjegyezte: 

Hazánk uniós finanszírozása és Ukrajna támogatása két külön kérdés, azonban amennyiben az unió ragaszkodik ahhoz, hogy Kijev támogatása egy módosított költségvetésből történjen, akkor a két kérdés összekapcsolódik. 

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint ennek ugyanakkor Ukrajna uniós csatlakozásához nincs köze, a magyar kormány számára az továbbra is vörös vonal. Megismételte Orbán Viktor szavait, miszerint inkább stratégiai partnerséget kellene ajánlani Kijevnek, mivel még nem teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Újabb EU-s tagállam mond nemet az ukrán csatlakozásra

Karl Nehammer osztrák kancellár az uniós ügyekkel foglalkozó főbizottságban kategorikusan ellenezte az Ukrajna és Moldova európai uniós csatlakozására vonatkozó „gyorsított eljárást” – közölte az Interfax ukrán hírügynökség az osztrák parlament sajtószolgálata alapján. A Mandiner beszámolója szerint Nehammer leszögezte: Ausztria a jelenlegi körülmények között nem járul hozzá az Ukrajna csatlakozásáról szóló tárgyalásokhoz. 

VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában