Véleménycsere

2023.11.21. 10:46

Visegrádi államfői csúcstalálkozó lesz szerdán Prágában

Petr Pavel cseh köztársasági elnök meghívására Prágába érkezik Andrzej Duda lengyel, Novák Katalin magyar és Zuzana Caputová szlovák államfő.

MW

Andrzej Duda lengyel államfõ fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt a varsói elnöki rezidencián, a Belvedere Palotában 2022. május 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Visegrádi államfői csúcstalálkozó lesz szerdán Prágában – jelentette be hétfőn a cseh elnöki hivatal.

Petr Pavel cseh köztársasági elnök meghívására Prágába érkezik Andrzej Duda lengyel, Novák Katalin magyar és Zuzana Caputová szlovák államfő. A tanácskozást a prágai várban tartják.

A V4-es államfők legutóbb tavaly októberben, a szlovák elnökség idején találkoztak, Pozsonyban.

Csehországot, amely idén július elsejétől tölti be a csoport éves elnöki tisztségét, akkor még Petr Pavel elődje, Milos Zeman képviselte.

A Hradzsin sajtóosztályának hétfői közlése szerint az államfők megvitatják a Nemzetközi Visegrádi Alap legújabb projektjeit, és véleményt cserélnek nemzetközi kérdésekről.

Csehország – a prágai elnöki hivatal szerint – a visegrádi négyeket a jószomszédi kapcsolatok ápolására alkalmas közép-európai platformnak tekinti. „Az együttműködésnek gyakorlatiasnak kellene lennie, amely a négy ország lakosságának érdekeit szolgálja”; ezt jelzi a cseh elnökség mottója is: „V4 a polgárokért” – idézi a közleményt a CTK hírügynökség.

A Nemzetközi Visegrádi Alap, amely jelenleg 10 millió euróval gazdálkodik évente, kulturális projekteken, tudományos és oktatási együttműködésen keresztül támogatja a négy ország lakosságának jobb kölcsönös megértését. A Nemzetközi Visegrádi Alapot 2000-ben hozta létre a négy ország, s a működéséhez szükséges összeget egyenlő arányban közösen adják össze.

A cseh elnöki hivatal közlése szerint a visegrádi államfők megvitatják a Nyugat-Balkánt és a Keleti Partnerség országait érintő programokat, valamint az Ukrajna elleni orosz támadás következményeinek felszámolásához való hozzájárulás lehetőségeit. A tanácskozás témája lesz továbbá a V4-ek korszerű gazdasági fejlődésének és a régió stabilitásának bebiztosítása, a határokon átnyúló együttműködés. A csúcstalálkozó eredményeiről az államfők szerda délután sajtóértekezleten adnak tájékoztatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában