Diplomácia

2023.11.29. 15:57

Szijjártó üdvözölte az új luxemburgi külügyminisztert

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy Xavier Bettel volt luxemburgi miniszterelnök lett a nagyhercegség új külügyminisztere, egyben az európai ügyek minisztere.

MW

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A külgazdasági és külügyminiszter ezt azután közölte, hogy Brüsszelben találkozott Xavier Bettellel.

Hosszú a listája azoknak az ügyeknek, amelyekről különbözőképpen gondolkodunk, de ma is bebizonyosodott, hogy kölcsönös tisztelettel sok nehézség áthidalható. (...) Az észszerűség talaján állunk külgazdasági kapcsolatainkban és egyetértünk a párbeszéd fontosságában is

– írta.

Hozzátette, hogy Xavier Bettel ikonikus alakja az európai politikának, hosszú éveken keresztül volt Luxemburg miniszterelnöke, most pedig külügyminiszterré válásával "véget vetett" az Asselborn-korszaknak.

Felidézte, hogy jövőre ünnepelik a magyar-luxemburgi diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulóját, idén pedig rekordot döntött a két ország kereskedelmi forgalma.

Első találkozónak nem is volt olyan rossz!

– fogalmazott a bejegyzésben Szijjártó Péter.

Az új luxemburgi kormány november 17-én alakult meg, amelyben Xavier Bettel kapta a külügyminiszteri és az európai ügyekért felelős tárcákat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában