Hadgyakorlat

2023.11.02. 16:24

Magyarországon gyakorlatoznak a NATO-erők novemberben

A Magyar Honvédség „Adaptive Hussars 23” elnevezéssel, a NATO-erők részvételével többnemzeti országos hadgyakorlatot tart 2023 novemberében, amelyen az ország védelmi képességeit tesztelik – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A tárcavezető úgy folytatta: a következő hetekben a Magyar Honvédség katonai műveleteket hajt végre az ország több pontján, erősítve a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás közti együttműködést.

MW

Illusztráció: Light Armoured Vehicle (LAV) gyalogsági harcjárművek a NATO egyik gyakorlatán

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Valda Kalnina

 

A veszélyek korát éljük, háború, illegális migráció és azzal együtt terrorveszély sújtja Európát. A magyar kormány számára a béke megőrzése, Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, amit egy jól kiképzett honvédség tud garantálni, ezért a Magyar Honvédség vezérkari főnökével, Böröndi Gábor vezérezredessel közösen, „Adaptive Hussars 23” néven a korábbiaknál jóval átfogóbb gyakorlatot rendeltünk el

 – hangsúlyozta a miniszter.

A nemzetközi gyakorlat során az ország számos helyszínén, 2023. november 2. és 26. között a fő- és mellékútvonalakon 

megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani. 

A Magyar Honvédség kéri a járművezetőket, hogy a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai eszközöket, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvojok hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól.

A zárt menetoszlopba nem hajthat be civil gépkocsi, ezért a biztonságos haladást kísérőjárművek biztosítják.

A honvédelmi tárca kéri az érintett útvonalon közlekedőket, hogy 

a katonai menetoszlopok közelében minden esetben az aktuális útviszonyok, valamint az időjárási és látási körülmények figyelembevételével közlekedjenek.

 A hadgyakorlat aktuális folyamatáról a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatni fogja a lakosságot. A hadgyakorlattal járó esetleges közlekedési és egyéb kellemetlenségekért a lakosság megértését és türelmét köszönik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában