Hadgyakorlat

2023.11.10. 11:02

Honvéd vezérkari főnök: a honvédség mozgásban van földön, vízen és levegőben

A Magyar Honvédség mozgásban van földön, vízen és levegőben: mintegy ötezer hivatásos katonát, köztük tartalékos katonákat, külföldieket és több száz technikai eszközt mozgat meg az Adaptive Hussars 23 elnevezésű hadgyakorlat - jelentette ki a Honvéd Vezérkar főnöke csütörtöki székesfehérvári sajtótájékoztatóján.

MW

Székesfehérvár, 2023. november 9. Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ központparancsnoka (b) és Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (j2) az Adaptive Hussars 23 elnevezésű hadgyakorlatról tartott sajtótájékoztatón 2023. november 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Böröndi Gábor vezérezredes rámutatott, hogy élesben tesztelik a „békétől eltérő vezetési időszakot, például a szoros együttműködést a civil adminisztrációval”, ami azt jelenti, hogy az észak-keleti vármegyék főispánjai biztosítják a hadműveletekhez, a haderő mozgásokhoz szükséges szolgáltatásokat.

A Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte, hogy

a NATO szövetségi rendszerének tagjaként „hazánknak kötelezettsége a keleti fenyegetésre való felkészülés és elrettentés, ezt gyakoroljuk most élesben”.

Böröndi Gábor elmondta, hogy a magyarországi többnemzeti harccsoport a Bakonyban állomásozik, abban török, olasz, amerikai és horvát katonák teljesítenek szolgálatot. Hozzátette: velük együttműködve zajlik a keletről jövő fenyegetésre történő felkészülés, az elrettentés a NATO részéről.

Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ központparancsnoka elmondta, hogy a mostani fázisban az alegységek felkészülnek a feladatok végrehajtására, a légierő műveleteket hajt végre. Jelezte, hogy vasárnap a szárazföldi erőket átmozgatják a keleti országrészbe, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékbe, a technikai eszközök és az emberek átcsoportosítását követően pedig járőrözési és kiképzési feladatokat hajtanak végre, együttműködve a NATO-erőkkel, továbbá Nyíregyházán magyar és olasz katonák ejtőernyős ugrásokat hajtanak végre.

Kérdésre elmondta: szeretnék azt elérni csütörtökre, hogy a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság átvegye tőlük a csapatok vezetését, ami még soha nem történt meg Magyarország történetében, de a valóságban ez így működne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában