Illegális migráció

2023.10.12. 11:01

Lengyelország november elejéig meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovák határon

Lengyelország további húsz nappal, november 2-ig meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovák határon – jelentette be csütörtökön a lengyel közszolgálati rádióban Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

MW

Andrzej Duda lengyel elnök (b2) és Mariusz Kaminski belügyminiszter (j) a fehérorosz határ közelében fekvő, kelet-lengyelországi Orchówek faluban lévő határőrállomáson

Forrás: MTI

Fotó: Wojtek Jargilo

Lengyelország a növekvő migrációs nyomás miatt október 4-től ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a szlovák határon. Kaminski a lengyel közszolgálati rádió első csatornáján (Polskie Radio 1) elmondta: a péntekig érvényes intézkedést további 20 nappal, november 2-ig meghosszabbítják. Mint jelezte, a lépés összhangban van a schengeni kódexszel, és még csütörtökön tájékoztatják róla az Európai Bizottságot.

A szigorított határellenőrzés eddig „jó eredményeket, egyértelmű hatást” hozott, mintegy 550 illegális bevándorlót tartóztattak fel, közölte a miniszter. 

A migrációnak nem lesznek semmilyen, Lengyelországon áthaladó illegális útvonalai

– húzta alá. Hangsúlyozta továbbá: a schengeni övezeten belüli szabad mozgás megőrzése érdekében meg kell szüntetni az illegális migráció útvonalait egész Európában.

Információink szerint az embercsempészek most Ausztriára fókuszálnak, ezért azt gondolom, az osztrák hatóságoknak is (...) hatékonyan kell akadályozniuk az illegális bevándorlók mozgását

– fogalmazott Kaminski.

Emlékeztetett: Lengyelország az Európai Unió külső határát is védi, és megakadályozta a Fehéroroszországon át Európába irányuló migrációs útvonal kialakítását. 

A Szlovákiával közös határán elrendelt ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzés bevezetése után Lengyelország kilenc közúti, három vasúti és tíz gyalogosátkelőre korlátozta a határforgalmat.

Október eleji adatok szerint az év elejétől a lengyel határőrség csaknem 1700 migránst tartóztatott fel a balkáni migrációs útvonal egyik ágát képező szlovák határszakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában