Klímavédelmi intézkedés

2023.09.26. 12:32

Nem adnak húst a gyerekeknek az óvodákban

Felére akarják csökkenteni a húsfogyasztást a norvég fővárosban. Amellett, hogy az óvodákból és a délutáni iskolákból eltávolítják a húst, minden önkormányzati étkezdében legalább heti három vegetáriánus napot fognak beiktatni.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Néhány napja az oslói városi tanács úgy döntött, hogy az óvodákban és a délutáni iskolákban nem fognak húst és húskészítményeket felszolgálni. Mindezt azzal az indokkal, hogy állítólag ez az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb éghajlatvédelmi intézkedés. Az önkormányzat úgy véli, hogy sok gyerek nem eszik elég gyümölcsöt és zöldséget, így az intézkedés célja az egészségesebb táplálkozás biztosítása is – írja a V4NA.

Tudjuk, hogy egy kicsit kevesebb húst enni az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb éghajlatvédelmi intézkedés

– mondta Einar Wilhelmsen zöldpárti pénzügyminiszter.

A politikus azt is hangsúlyozta, hogy 

nem lesz tilos otthonról húsételeket behozni az intézményekbe.

A terv az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó intézkedéseket is tartalmaz. Túl sok élelmiszert használunk fel

– mondja Wilhelmsen.

Amellett, hogy az óvodákból és a délutáni iskolákból eltávolítják a húst, minden önkormányzati étkezdében legalább heti három húsmentes napot fognak beiktatni. Az önkormányzati idősotthonok azonban egyelőre mentesülnek az új szabályok alól.

A Pénzügyi Tanács hozzáteszi, hogy a norvég egészségügyi igazgatóság azt javasolja, hogy a különböző kulturális hátterű gyerekeket ellátó óvodákban vegetáriánus ételeket szolgáljanak fel.

Ez szociálisabb és befogadóbb. Akkor mindenki ugyanazt eheti

– mondja Einar Wilhelmsen.

A Progresszív Párt ugyanakkor nem ért egyet a döntéssel. 

A húsalapú étkezés megszüntetése paternalista politika, amit a Progresszív Párt ellenez

– mondja Ingeborg Bjornevik újonnan megválasztott tanácsos, aki arra is rámutatott, hogy a hús része a nemzeti tanácsok által ajánlott étrendnek.

Az oslói választók az idei választásokon megmutatták, hogy elegük van a Zöld Párt reménytelen, valós hatás nélküli klímavédelmi intézkedéseiből. Nagyon bízom abban, hogy a többi jobbközép párt is támogatni fog minket

– tette hozzá Bjornevik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában