Rossz döntések

2023.09.06. 08:06

Karácsony a közlekedési dugókkal tönkreteszi Budapest levegőjét

Az iskolakezdéssel megnőtt az autósforgalom a fővárosban, a légszennyezési adatok pedig azt mutatják, hogy a kialakult dugók miatt sokkal károsabb Budapest levegője – derül ki a Metropol cikkéből.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Hatalmas dugókkal, feszült sofőrökkel és rossz levegőminőséggel kezdődött az ősz, és ezzel együtt a tanév is Budapesten, hála a főpolgármesternek – írta a Metropol. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a zöld karókkal elválasztott biciklisáv jelentősen megnehezíti a közlekedést, ráadásul kihasználatlan, ahogy a szintén dugóban álló Nagykörúton is az. Karácsony Gergely célja egyébként az lett volna, hogy minél többen váltsanak négyről két kerékre. A főpolgármester számára így jó ötletnek tűnt, hogy a Váci és Üllői úton a szélső sávokat bicikliúttá alakítsák, és zöld műanyag karókkal válasszák el a forgalomtól. 

A hatsávos Üllői út így négysávosra szűkült, aminek az lett a vége, hogy a karós sávokat főleg motorosok használják, viszont folyamatos a dugó, és ezzel együtt jelentősen romlott a levegő minősége.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatain jól látható, hogy az iskolakezdés napján mennyire kiugró a károsanyag-kibocsátás.

Forrás: met.hu

A mért adatok alapján az is kiderül, hogy a szén-monoxid a szokványos 400-ról 770-re ugrott a tanévkezdés napján, míg a nitrogén-oxidok mennyisége is az egekbe szökött, nagyjából ötszörösére, ezek a gázok a legveszélyesebb légszennyező vegyületek közé tartoznak. 

A káros anyagok hozzájárulnak a szmog és a savas esők kialakulásához, amelyek környezeti problémákat okoznak. Emellett irritálhatják a szem kötőhártyáját, a légutakat, és hozzájárulhatnak légzőszervi problémák kialakulásához, például asztmához vagy krónikus hörghuruthoz.

A teljes cikk ITT érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában