Előrehozott voksolás

2023.09.28. 12:23

Ifj. Lomnici Zoltán: a magyarellenesség megállítása a szlovákiai választások egyik tétje

Fontos lenne, hogy ne terjedjen tovább a magyarellenes, a kisebbségellenes szemlélet Szlovákiában, ennek garanciája is lehet, ha a Szövetség bejut a parlamentbe – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég tanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában. Pandy Péter, a felvidéki magyar párt, a Szövetség országos tanácsának elnöke arról beszélt, bár nagy a kiábrándultság a szavazók körében, lát rá esélyt, hogy pártja a parlamentbe jusson, és legyen képviselete a magyarságnak – írja az MTI.

MW

ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég tanácsadója

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Szlovákiában szombaton tartják az előrehozott parlamenti választásokat, amelyen 25 párt indul, egy listán százötven jelölt neve szerepelhet. Az országban csütörtöktől már kampánycsend van.

Ifj. Lomnici Zoltán országos szinten két alternatívát jelölt meg a választás tétjeként: megőrzi-e a szuverenitását Szlovákia, vagy egy külföldi érdekcsoportok számára átjárhatóbb ország lesz.

A magyarok szempontjából azért nevezte sorsdöntőnek a választást, mert a képviselettel nem csak a kisebbségeket érintő infrastrukturális beruházások, az egészségügy, az oktatás erősödnének, de fontos lenne, hogy ne terjedjen tovább a magyarellenes, a kisebbségellenes szemlélet.

Ennek a garanciája is lehet, ha a magyar párt bejut

– tette hozzá.

A mérések szerint a Robert Fico vezette Smer, vagy Michal Simecka pártja, a Progresszív Szlovákia végez az első helyen.

A Századvég tanácsadója szerint a volt kormányfők, Igor Matovic, Peter Pellegrini és Eduard Heger pártjai is beleszólhatnak a választásokba. Mint mondta, a szoros küzdelem azt is jelenti, hogy abszolút többséget vélhetően egyik politikai erő sem fog szerezni, és az is látszik, hogy vannak közöttük feloldhatatlan ellentétek.

Ifj. Lomnici Zoltán a magyar pártok nagy előnyének nevezte, hogy városi, megyei szinten kiváló, kipróbált, vezetői tapasztalattal bíró képviselőkkel rendelkeznek.

Kitért rá, hogy a magyarlakta területen más kisebbségek és szlovákok is élnek, ők is megsínylik az elmaradottságot, ezért nyilvánvalóan változást hoz, ha ennek a régiónak lesz képviselete, ráadásul elmondható, hogy amikor a parlamentben volt magyar képviselet, az mindig Szlovákia előnyére vált.

Szólt arról is, hogy Szlovákiában az elmúlt években permanens politikai válság volt, az emberek stabil, nyugodt, kiszámítható jövőt szeretnének.

Megfogalmazása szerint többféle jövő közül lehet választani, és „ma már nem egyértelműen jelenti Európa a prosperitást, a nyugalmat, a biztonságot, a stabilitást, a kiszámíthatóságot”.

Hozzátette: a szuverenitás talaján nyugvó jövő az egyetlen túlélési lehetőségük a nemzetállamoknak.

Minden abba az irányba mutat, hogy akik stabilitást, biztonságot, nyugalmat szeretnének, azok Ficóra szavaznak, viszont a magyarok képviseletét a magyarok bízzák a magyar pártra, a Szövetségre – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Pandy Péter, a felvidéki magyar párt, a Szövetség országos tanácsának elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: hosszú, minden erőt felemésztő kampány ért véget, de soha nem találkoztak még ennyi érzelemmel, mindenki felfogta a választások tétjét.

Nemcsak jog, de kötelesség is, hogy mindenki aktívan részt vegyen a voksoláson – emelte ki Pandy Péter, ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a nagyobb városokban azt hallja, sokan nem akarnak szavazni, úgy érzik, hogy nincs igazán alternatíva, kicsit frusztráltak az emberek, az erőszakos kampány visszavetette a választási kedvet.

Szlovákiában általában 50–60 százalékos a részvétel, az elnök szerint most sem lesz rekord.

Mint mondta, a kampányban is hangsúlyozták, mennyire fontos egyetlen szavazat is. Az interjúban a történelmi példák között sorolta, hogy 1776-ban az Egyesült Államokban egy szavazaton múlt, hogy az angol legyen a hivatalos nyelv, 1649-ben egy szavazattöbbséggel ítélték el I. Károly angol királyt Londonban, vagy 1876-ban a francia királyságból köztársaság alakult egy szavazattöbbséggel.

Pandy Péter kiemelte: ha sikerül meggyőzni az embereket, hogy elmenjenek szavazni, ha megértik, hogy most van lehetőség a véleményük kifejezésére, akkor megvan a reális esélye, hogy parlamenti képviseletet tudjanak biztosítani a magyarság számára.

Az elnök az M1-en a Pozsonyban készített interjúban azt mondta: itt az idő, hogy mérlegeljünk, láttuk, hogy ki mit kínál, láttuk, ki milyen eszközökkel akarja megváltoztatni Szlovákia jövőjét, hogy az elmúlt években ki mit tett le az asztalra.

Mindezt mérlegelve el kell döntsük, milyen jövőt kívánunk magunknak, a gyerekeink jövője a tét – mondta Pandy Péter.

Potápi Árpád János: sorsdöntő parlamenti választás lesz Szlovákiában

A többségi nemzet számára ez csak egy választás a sok közül, a magyar közösség számára azonban a megmaradás a tét – fogalmazott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtöki, a Facebookon közzétett videójában.

„Önök, felvidéki magyarok az elmúlt évben a megyei és a helyi önkormányzati választásokon már bebizonyították, hogy képesek az összefogásra és a közös cselekvésre. Most újra itt az idő, hogy erről tanúbizonyságot tegyenek” – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette: a választás tétje nem kevesebb, mint hogy lesz-e érdekképviselete a magyarságnak a pozsonyi törvényhozásban, lesz-e olyan párt a szlovák parlamentben, amely a magyarok megmaradásáért és boldogulásáért dolgozik. „Egy olyan párt, amely valóban önöket képviseli” – mondta.

Potápi Árpád János arra kért minden szlovákiai magyart, hogy vegyen részt a mozgósításban. Győzzenek meg mindenkit, hogy menjenek el szavazni, és szavazataikkal támogassák a Szövetséget, „válasszák a magyar jövőt” – buzdított.

Hozzátette, 457 ezer okuk van a győzelemre. „Hajrá Felvidék! Hajrá magyarok!” – zárta szavait az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában