Illegális bevándorlás

2023.09.23. 14:05

Ferenc pápa: a migráció nem vészhelyzet, hanem korunk valósága

Minden országnak a lehetőségekhez mérten biztosítania kellene a migránsok rendezett beutazási lehetőségét – mondta Ferenc pápa szombaton a dél-franciaországi Marseille-ben, írja az MTI.

MW

Megtapsolják a résztvevők beszéde után Ferenc pápát a Földközi-tengerrel határos országok ökumenikus és vallásközi találkozójának (Rencontres méditerranéennes) záróprogramján a marseille-i Pharo-palotában 2023. szeptember 23-án. A római katolikus egyházfő előző nap érkezett kétnapos látogatásra a dél-franciaországi városba

Forrás: MTI/EPA-ANSA

Fotó: Alessandro Di Meo

A pápa szerint az életüket kockáztató emberek nem inváziót jelentenek, hanem befogadást és új életet keresnek. A migráció nem vészhelyzet, hanem korunk felelősségteljes, európai megközelítést megkövetelő valósága, amelyet humánusan kell kezelni – hangsúlyozta az egyházfő. Ferenc pápa óva intett az elszigetelődéstől és a rémhírterjesztéstől az Afrikából a Földközi-tengeren át Európába irányuló migrációval kapcsolatban.

Ez a jelenség nem rövid távú vészhelyzet, amely mindig megfelel a rémhírterjesztő propaganda számára, hanem korunk valósága, olyan folyamat, amely három földrészt érint a Földközi-tenger mentén, és bölcs előrelátással kell kezelni, beleértve egy olyan európai választ, amely képes megbirkózni az objektív nehézségekkel

– hangoztatta Ferenc pápa.

„A Mare Nostrum igazságért kiált, mert partjainál egyrészt bőség, fogyasztás és pazarlás, másrészt szegénység és bizonytalanság uralkodik” – mondta Ferenc a 29 mediterrán ország ifjúsági találkozójának résztvevőivel rendezett találkozóján.

„Jajkiáltást hallani, amely a Földközi-tengert, a mare nostrumot, a civilizáció bölcsőjét mare mortuummá változtatja, a méltóság temetőjévé. Ez migráns testvéreink elhaló jajkiáltása” – nyomatékosította a pápa a „mi tengerünk” és a „halál tengere” kifejezést használva latinul.

„Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni a migránsok befogadásának nehézségeit” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy „a fő szempont azonban nem a saját jólétünk megőrzése, hanem az emberi méltóság védelme kell hogy legyen”.

MACRON, Emmanuel; FERENC pápa
Emmanuel Macron francia elnök (j) és Ferenc pápa megbeszélést folytat a marseille-i Pharo-palotában 2023. szeptember 23-án
Fotó: Sebastien Nogier / Forrás: MTI/EPA pool

Nem az elszigetelődésben van a jövő – jelentette ki az egyházfő. „Azzal, ha megálljt kiáltunk, csak a szemünket hunyjuk be; ha pedig csak magunkat mentjük, az holnap tragédiába torkollik” – fogalmazott. „A jövő nemzedékek háláját vívjuk ki azzal, ha megteremtjük az elkerülhetetlen integráció feltételeit. De bennünket fognak hibáztatni azért, ha csak steril asszimilációt folytatunk” – figyelmeztetett a pápa.

Az integráció fáradságos, de előretekintő felkészülés a jövőre – mondta Ferenc. „Az asszimiláció viszont, amely nem veszi figyelembe a különbségeket és mereven ragaszkodik a saját paradigmáihoz, oda vezet, hogy egy eszme uralja el a valóságot és ezzel sodorja veszélybe a jövőt, mert növeli a távolságokat és gettósodást idéz elő, amely ellenségeskedést és intoleranciát szül”.

Marseille-i látogatásának a második napján délután a pápa misét tart közel 60 ezres tömeg előtt.

Az istentiszteleten várhatóan Emmanuel Macron francia elnök is részt vesz, aki előzetesen megbeszélést folytat a katolikus egyház fejével. A találkozón a migráció is szóba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában