Félreértés

2023.08.29. 08:24

Támadások kereszttüzébe került Ferenc pápa az orosz fiataloknak küldött üzenete miatt

Össztűz alá került az egyházfő, miután arra biztatta az orosz fiatalokat, hogy ragaszkodjanak az „örökségükhöz”, mint a „nagy, felvilágosult orosz birodalom” örökösei.

MW

Ferenc pápa heti általános audienciáját tartja a Vatikán VI. Pál pápa termében 2023. augusztus 23-án

Forrás: MTI/EPA-ANSA

Fotó: Maurizio Brambatti

Soha ne adjátok fel ezt elődeitek hagyatékát, ugyanis ti a nagy Oroszország örökösei vagytok, ebben a szemléletben járjatok utatokon

– idézte a Politico a Szentatya szavait, aki a katolikus fiatalok pénteki szentpétervári összoroszországi találkozóján üzent.

A pápa kitért I. Péter és II. Katalin egykori orosz uralkodókra is, akik az Orosz Birodalom felvirágzásában és az európai hódítások kiterjesztésében kulcsszerepet játszottak, de az orosz imperializmus szimbólumaként is ismertek – adta hírül a Magyar Nemzet.

Önök a nagy Oroszország örökösei: a szentek, a királyok, Nagy Péter és II. Katalin nagy Oroszországának leszármazottjai, egy nagy és felvilágosult orosz birodalomnak, kultúrának és emberségnek az örökösei

– fogalmazott.

A szentatya kijelentései az interneten kritikus kommenteket váltott ki egyesekben, azzal bírálva a pápát, hogy Oroszország imperialista múltját dicséri, amikor a Kreml háborút indított Ukrajnában. 

A Vatikán által online közzétett beszédének további részében azonban a pápa azt üzeni az orosz fiataloknak, hogy legyenek „a béke művészei” és „vessenek magokat a megbékéléshez”.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában