Kiemelt célpont

2023.08.17. 15:26

Svédországban megemelik a terrorkészültséget

MW

Svéd zászlót gyújtanak meg a stockholmi Korán-égetés ellen tüntető indonéziai muzulmán tüntetõk Jakartában 2023. január 30-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mast Irham

A svéd biztonsági és hírszerző szolgálat (SAPO) csütörtökön közölte, hogy az ország terrorkészültségét megemelik a négyes szintre az ötös fokozatig terjedő skálán.

A készültségi szint emelésére a fokozódó nemzetközi feszültség miatt került sor, miután néhány szűk csoport által Svédországban és Dániában iszlámellenes szándékkal elkövetett Korán-égetések miatt számos iszlám országban dühös tiltakozások voltak.

Az események különösen heves reakciókat váltottak ki Irakban, ahol a kormány ki is utasította a svéd nagykövetet, miután Bagdadban tüntetők behatoltak a svéd nagykövetségre és felgyújtották az épületet.

A Svédország elleni fenyegetettség fokozatosan változott, az erőszakos iszlamista szereplők által elkövetett támadások esélye pedig nőtt az év folyamán

 - közölte a SAPO.

A svéd hírszerzés szerint az országot korábban a lehetséges célpontok közé sorolták, azonban most már kiemelt célpontként tartják számon.

A belbiztonsági szolgálat július végén kiadott közleménye szerint Svédország hírneve szenvedett csorbát a már jó ideje tartó dezinformációs kampányhoz köthető akciók miatt. Ennek tulajdoníthatóan a hagyományosan toleráns imázs helyett Svédországot most már sok helyen az iszlámmal és a muszlimokkal szemben ellenséges országnak tekintik. Elterjedt az nézet is, hogy Svédországban "tolerálják a muszlimok elleni támadásokat", és a hatóságok "elrabolják" a muszlim gyermekeket.

"Mindez összességében valószínűleg növeli az erőszakos iszlamista környezetből származó személyek általi fenyegetést" - közölte a SAPO.

A hírszerzés szerint a svéd biztonsági szolgálatok folyamatosan figyelemmel kísérik a svéd állampolgárok és a svéd érdekeltségek elleni külföldi fenyegetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában