Oktatás

2023.08.11. 13:08

Maruzsa: a baloldal csak kampánycélokra használja fel a pedagógusokat és a diákokat

A köznevelésért felelős államtitkár az Origónak adott interjúban azt is elmondta, miért lesz jó az új pedagógus-életpályamodell és miért aggályos a PDSZ és a PSZ jelenlegi tevékenysége.

MW

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Nagy segítség lenne, ha mindenki az uniós források megérkezésén dolgozna, a baloldal nem akadályozná, hogy megkapjuk a nekünk járó forrásokat. Más a magyar költségvetés teherbíró képessége uniós forrásokkal és azok nélkül

– mondta el az Origónak adott interjúban a köznevelésért felelős államtitkár.

Maruzsa Zoltán emlékeztetett: a baloldal mindig csak kampánycélokhoz használja fel a pedagógusokat és a diákokat, amikor ők voltak kormányon, folyamatos volt a forráskivonás, súlyosan eladósodtak az intézményfenntartó önkormányzatok, iskolákat zártak be és 15 ezer tanárt tettek utcára.

Az új pedagógus-életpályamodellel kapcsolatban felidézte, az erről szóló törvényről sok egyeztetés történt, sikerült a legtöbb nézetkülönbséget feloldani, átalakítani a tervezet szövegét úgy, hogy az megnyugtató legyen az érintettek számára. Más közszolgálati dolgozókhoz hasonlóan önálló, szakmai hivatásrendet kapnak a pedagógusok.

A Belügyminisztérium államtitkára arról is beszélt, a pedagógushiányról szóló hírek esetében is érdemes a tényeknél maradni.

Állítása szerint szó nincs arról, hogy 16 ezer pedagógus hiányozna a rendszerből. Mint fogalmazott, a tény az, hogy 2010 óta a tanulólétszám 13 százalékkal, a pedagóguslétszám pedig 3 százalékkal csökkent. A magyar köznevelésben a tanár–diák arány az uniós átlagnál jobb, ami persze nem jelenti azt, hogy nincsenek kihívások.

Maruzsa Zoltán arra is kitért, miért aggályos a PDSZ és a PSZ jelenlegi tevékenysége. – A PDSZ, a PSZ szakszervezetek, alapfeladatuk szerint munkavállalói érdekeket képviselnek, ezt tették az új jogállási törvény tárgyalása során is.

Az, hogy ezzel párhuzamosan az utóbbi időben folyamatosan a negatív hírek kommunikátoraiként cselekednek, és rájuk hivatkozva szokta a baloldali média a negatív híreket terjeszteni, az egy olyan politikai aktivizmus, amely messze túlmutat a szakszervezeti alapfeladaton

– hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy nemrégiben azt javasolta a tanároknak a szakszervezet, hogy mondjanak fel minél előbb.

Az interjúért kattintson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában