Beutazási engedély

2023.08.01. 16:43

Jó tudni, ha az Egyesült Államokba szeretne menni

Az Egyesült Államok augusztus 1-jétől szigorította a magyar állampolgárok beutazására vonatkozó szabályokat. A Világgazdaság összeszedte, hogy egy magyar állampolgár milyen feltételekkel utazhat az Egyesült Államokba. Az eljárás bürokratikus és szigorú, a legkisebb hiba is kiutasítást vonhat maga után.

MW

Az utazók sorban állnak a John F. Kennedy (JFK) repülőtéren 2021. május 28-án New Yorkban

Forrás: AFP

Fotó: Angela Weiss

Elsősorban tisztában kell lenni azzal, hogy az Egyesült Államokba nem amerikai állampolgár csak úgy utazhat be, ha megadja látogatásának célját és annak időkeretét.

Egy Air Premia Boeing 787 Dreamliner repülőgép áll a Los Angeles-i nemzetközi repülőtér (LAX) kapujában, Los Angelesben, Kaliforniában
Fotó: Daniel Slim / Forrás: AFP

 

Az időkerethez vagy ESTA beutazási engedélyt kell igényelni, amely legfeljebb 90 napos tartózkodásra jogosít, vagy a célnak megfelelő vízumra van szükség. Az ESTA beutazási engedély egy elektronikus dokumentum, amelyet akkor kell igényelni az amerikai kormány honlapján, ha valaki vízum nélkül utazna az Egyesült Államokba. A vízumok időkeretét az országba történő beléptetésnél a határvédelmi hatóság határozza meg – a beutazás feltételeiről a New York-i magyar konzulátus honlapján lehet részletesen olvasni.

A tartózkodási idő megszegése súlyos következményekkel jár az Egyesült Államokban. Ha valaki a számára kijelölt időn belül nem hagyja el az országot, annak javasolt ezt minél előbb megtenni, az enyhébb következmények érdekében – írja a Világgazdaság.

Az ESTA beutazási engedély korábban a jóváhagyástól számított két évig volt érvényes, de az új korlátozások értelmében már csak egy év az érvényességi ideje.

 Az Egyesült Államokban a hatóságok különösen szigorúan lépnek fel az illegális belépőkkel szemben. 

A hagyományos eljárás szerint ha valaki illegálisan tartózkodik az USA-ban, egy–három hónapos idegenrendészeti őrizetre számíthat, amelyet fogdában vagy börtönben kell letöltenie.

Az utazók 2023. július 30-án átsétálnak a Denveri nemzetközi repülőtéren (DEN) Denverben, Colorado államban
Fotó: Daniel Slim / Forrás: AFP

 Ezt követően a bírósági eljárás az illető kiutasításával, majd kitoloncolásával ér véget.

A legfrissebb szabályok értelmében azok a magyar állampolgárok, akik Magyarország határain kívül születtek, kizárólag vízumkérelem benyújtásával kaphatnak beutazási engedélyt az USA-ba.

Az, hogy valaki rendelkezik ESTA beutazási engedéllyel vagy érvényes vízummal, még nem jelenti azt, hogy be is léphet az Egyesült Államokba. A határ átlépését minden estben az amerikai határőrség engedélyezi, tehát minden szükséges dokumentum melletti is visszafordíthatnak bárkit a határon. Az engedéllyel együtt a végleges tartózkodási időt is a határőrség szabja meg.

A határon a hatóság ellenőrizheti az oda-vissza szóló repülőjegyet, a szállásfoglalást, a megfelelő anyagi fedezetet és ezenkívül bármi mást is. Kivizsgálhatják az utazó szándékát, vagyis hogy a vízumban vagy az engedélyben szereplő utazási célnak megfelelő tervei vannak-e az illetőnek. Gyanú esetén a belépést megtagadhatják, az utazót őrizetbe vehetik és kitoloncolhatják.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában