A tények magukért beszélnek

2023.08.29. 11:36

Így reagált a magyar külügy az oroszok történelemhamisítására

1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés – közölte Menczer Tamás.

MW

Az 1956-os évszámot formázó mécsesek a Szent István-bazilika előtt a forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 63. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2019. november 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés. Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt, annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel – szögezte le a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az Origó kérdésére annak kapcsán, hogy egy orosz történelemkönyben fasiszta felkelésnek titulálták 1956-ot.

Az említett történelemtankönyvet Vlagyimir Megyinszkij, Putyin elnök tanácsadója írta a 11.-es diákok számára. A kötetben két bekezdés szól az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról, amelyet a szovjet csapatok vertek le – emlékeztet a Magyar Nemzet.

A mai Oroszországban mostantól azt tanítják a gyerekeknek, hogy 

a magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták. A Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, és segített a magyar hatóságoknak a tiltakozás elfojtásában.

A ledöntött Sztálin-szobor fotójával illusztrált orosz tankönyv fasiszta lázadásnak állítja be 1956-ot és hibának nevezi a szovjetek 1990-es kivonulását Magyarországról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában