Intézkedés

2023.08.11. 11:48

Idén már több mint ezer alkalommal riasztották a tűzszerészeket

Idén több mint ezer robbanótesttel kapcsolatos bejelentés érkezett a tűzszerészekhez, ezek közül 260 eset igényelt azonnali intézkedést – közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede a Facebook-oldalán pénteken.

MW

Munkában a tűzszerészek

Forrás: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred Facebook-oldala

Mint írták, összesen több mint 2200 darab, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és 60 kilogramm gyalogsági lőszert kezeltek az alakulat tűzszerészei, amelyek össztömege meghaladta a 7,5 tonnát.

A legtöbb bejelentés Fejér vármegyéből érkezett: közel 200 alkalommal hívták a katonákat feltételezett robbanóeszközhöz, ebből 42 eset igényelt azonnali intézkedést.

Csak július hónapban több mint 110 helyszínen dolgoztak a tűzszerészek, ebből 33 esetben volt szükség az állampolgárok biztonsága érdekében soron kívüli intézkedésre. Az előkerült közel 790 kilogramm súlyú, több mint 200 darab robbanóeszközt és 2,5 kilogramm gyalogsági lőszert több mint 90 kiló robbanóanyag segítségével semmisítették meg a katonák.

A bejegyzésben felidézték: júliusban Liptódon egy füstölő, foszfortöltetű gránáthoz riasztották a tűzszerészeket. A robbanóeszközre egy családi ház padlásának rendezésekor bukkantak a lakók, akik az épület hátsó kertjébe vitték a tárgyat, majd bejelentést tettek a rendőrségre. A feltételezett robbanótest időközben füstölni kezdett, ezért azt homokkal lefedték. A kiérkező tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, 122 milliméteres szovjet ködgránát került elő, gyújtószerkezet nélkül, instabil állapotban.

Ugyancsak júliusban egy rendkívül ritka, 148 éves gránát került elő egy régészeti feltárás során Tatabányán. A tűzszerész járőrparancsnok egy, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó, 1875 mintájú, 9 centiméteres rombológránátként azonosította be az előkerült eszközt.

Gárdonyban le kellett zárni az Üdülő utcai kempinget, mert egy fürdőző második világháborús robbanóeszközt vitt ki a kemping területére a Velencei-tóból. 

A tűzszerészek megállapították, hogy egy 15 kilogrammos szovjet repeszbomba került elő, biztosított állapotban, így azt elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre.

Budapesten a Columbus utcában, egy társasház kertjében egy német 7,92 milliméteres Mauser lőszert és két biztosított állapotú szovjet F-1-es kézigránátot találtak a lakók, az eszközöket a katonák a központi gyűjtőhelyre szállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában