Vatikán

2023.07.09. 16:21

Újabb bíborosok kinevezését jelentette be Ferenc pápa

Huszonegy új tagja lesz a katolikus egyházat vezető bíborosi testületnek, az új bíborosokat a szeptember 30-i konzisztóriumon nevezik ki – jelentette be Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben elmondott beszédében, név szerint felsorolva az új tagokat.

MW

Ferenc pápa vasárnapi Angelus (Úrangyala) imádságot tart a vatikáni dolgozószobájának a Szent Péter térre néző ablakából Rómában 2023. június 25-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrew Medichini

A huszonegy új bíboros közül tizennyolcan nyolcvan év alattiak, ami azt jelenti, hogy részt vehetnek egy esetleges pápaválasztáson (konklávé).

Hárman a vatikáni kúrián dolgoznak: Robert Francis Prevost a Püspöki Dikasztérium prefektusa, Claudio Gugerotti a Keleti Egyházakért felelős hivatal vezetője, az argentin Víctor Manuel Fernández pedig a Hittani Kongregáció új prefektusa, akit Ferenc pápa július 1-jén nevezett ki. A többiek között szerepelnek apostoli nunciusok, Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka, Gregor Rys, a lengyelországi Lodz érseke, José Cobo Cano madridi érsek, valamint a dél-afrikai Fokváros érseke, a kolumbiai Bogotá érseke, a dél-szudáni Juba érseke, a tanzániai Tabora érseke, a malajziai Penang és Hongkong érseke. Bíboros lesz Ángel Fernández Artime, a szalézi rend vezetője is.

Ferenc pápa hangsúlyozta:

az új bíborosok származási helye az egyház egyetemességét jelképezi, valamint a Péter apostol székhelye és a nemzeti egyházak közötti elválaszthatatlan köteléket bizonyítja.

A mindenkori pápa rendelkezik az új bíborosok kinevezéséről, amivel létszámban és a származási helyeket illetően is módosítani tudja az egyházat vezető bíborosi testület összetételét, valamint az utódját megválasztók csoportját.

Ferenc pápa legutóbb tavaly augusztusban nevezett ki új bíborosokat. Egy újabb konzisztórium várható volt még az idei év vége előtt, mert a bíborosi testületben a pápaválasztók létszáma a jelenlegi 123 főről az év végére 114-re csökken, miután a következő hónapokban többen betöltik nyolcvanadik életévüket, és elesnek a pápaválasztáson való részvétel lehetőségétől.

A konzisztóriumon az egyházfő ünnepi mise keretében nevezi ki az új bíborosokat.

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta ez lesz a kilencedik bíborosi kinevezés: a mostaniakat is számolva az egyházfő százhuszonegy új bíborost kreált, közöttük kilencvenöt pápaválasztót hatvanöt különböző országból. A Ferenc pápa által kinevezett bíborosok között huszonegyen olyan országot képviselnek, amelynek korábban nem volt bíborosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában