MCC Feszt

2023.07.27. 18:57

Nagy-Vargha Zsófia: több területen erősíti a tehetséggondozást a kormányzat

Új tehetségmérő módszer bevezetésével, a tehetséggondozó műhelyek hálózatba szervezésével és sokszínű programkínálat kialakításával tervezi a kormányzat bővíteni és megerősíteni a tehetséggondozás folyamatát – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Esztergomban.

MW

György László, a Tanítsunk Magyarországért! program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos, Kiss Fruzsina moderátor, Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője és Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára (b-j) a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszt tehetséggondozásról tartott pódiumbeszélgetésén Esztergomban 2023. július 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Nagy-Vargha Zsófia a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszt pódiumbeszélgetésén hozzátette, szeretnék megerősíteni azokat az eljárásokat, amelyek hosszabb távon képesek követni egy-egy tehetség útját, így a programok működtetői is több visszacsatolást kaphatnak.

Terveik között szerepel, hogy a tehetségazonosító rendszert szélesebb körben elterjesszék az iskolákban, ehhez kapcsolódva képezzék a közreműködő pedagógusokat, valamint adatalapú működéssel felhasználóbarát programkínálatot alakítsanak ki

– ismertette.

NAGY-VARGHA Zsófia
Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára (j) és Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője (b) a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszt tehetséggondozásról tartott pódiumbeszélgetésén Esztergomban 2023. július 27-én
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

Nagy-Vargha Zsófia szólt arról is, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a természettudományos tárgyakra, valamint a lányok megszólítására, továbbá a Magyarország által rendezett nemzetközi diákversenyekre, köztük az informatikai olimpiára, az ifjú fizikusok világversenyére vagy a közép-európai matematikai diákolimpiára.

György László, a Tanítsunk Magyarországért! program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a folyamatosan bővülő projekt ma 4700 gyermeket ér el, velük 1100 mentor foglalkozik a kezdeményezéshez csatlakozott 17 felsőoktatási intézmény közreműködésével.

A kormánybiztos elmondta, 

a mentorálás hatására a jellemzően elzárt településeken, szerény körülmények között élő gyermekek igazolatlan hiányzása csökkent, és javultak az érdemjegyeik.

Ősztől 200 vállalat csatlakozik a programhoz, ezek házigazdaként bemutatják a gyárkapun belüli tevékenységet. A korábbi tapasztalatok szerint a mentoráltak körében érdeklődést keltettek és népszerűek voltak a gyárlátogatások.

GYÖRGY László
György László, a Tanítsunk Magyarországért! program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos és Kiss Fruzsina moderátor a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszt tehetséggondozásról tartott pódiumbeszélgetésén Esztergomban 2023. július 27-én
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

György László hozzátette, kimondottan büszke a mentori tevékenységet végző fiatalokra, akik közül sokan szintén hátrányos helyzetű településekről jutottak el a felsőoktatásba.

A mentorok szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy sokat kaptak attól, hogy látták fejlődni a pártfogoltjaikat

– mondta.

Nagy-Vargha Zsófia: a családtámogatási rendszer minden élethelyzetre kínál segítséget

A családtámogatási rendszer harminc elemből áll és igyekszik minden élethelyzetre segítséget nyújtani – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Esztergomban.

Nagy-Vargha Zsófia a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Feszt pódiumbeszélgetésén hozzátette, a rendszer egésze kiszámítható hátteret kínál a családalapításhoz.

Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy az 

Európai Unióban 2010 és 2020 között Magyarországon emelkedett a legnagyobb mértékben a házasságkötések száma.

Nagy-Vargha Zsófia kijelentette, kutatások szerint a legtöbben arra készülnek, hogy családban éljenek.

A társadalom hozzáállása alapján az is elmondható, hogy családbarát közeg van Magyarországon

– fűzte hozzá.

NAGY-VARGHA Zsófia
Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára (j) és Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője (b2) a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszt tehetséggondozásról tartott pódiumbeszélgetésén Esztergomban 2023. július 27-én
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

A helyettes államtitkár kívánatos célnak nevezte, hogy minél korábban, az édesanya húszas éveinek elején szülessen meg az első gyermek, mert a harmincas éveikben gyermeket vállalóknál kevesebb az esély a második gyermek megszületésére.

Kitért arra, hogy a 2020-as nagymintás ifjúságkutatás szerint a családalapítást jelentősen nehezíti a párkapcsolat hiánya. Ezen a területen segítséget jelenthet a közösségek megerősítése – jegyezte meg, hozzátéve: 

ez védőhálóként is működhet a fiatalok számára, mert minél több közösséghez tartoznak, annál inkább ki tudnak lépni az online világból.

Nagy-Vargha Zsófia szólt arról is, hogy a családtámogatási rendszer stabil, de a babaváró hitel és a családi otthonteremtési kedvezmény esetében reagálni kellett a gazdasági környezet változásaira. A városokban élőket érintően az átalakítás tervein egy munkacsoport dolgozik, az eredmény év végére várható – jelezte.

MCC Feszt: negyvenezer résztvevőre számítanak a szervezők

Kezdetét vette az MCC Feszt, a Mathias Corvinus Collegium politikai, kulturális és könnyűzenei fesztiválja Esztergomban. A rendezvény megnyitóján Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere, Erős Gábor országgyűlési képviselő és Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Szalai Zoltán örömét fejezte ki, hogy bár eleinte csupán két-három ezer fővel számoltak, már az első évben 12 ezren voltak kíváncsiak a fesztiválra.

A fesztiválozók száma tavaly 32 ezerre duzzadt, idén pedig negyvenezernél is több látogatóra számítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában