Másodfokú hőségriasztás

2023.07.10. 08:59

Hőség: életbe lépett a "vörös kód"

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe hétfőn 0 órakor, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés szerda éjfélig lesz érvényben.

MW

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pearl PhotoPix

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az idei nyár második hőhulláma alatt a hét elején már a 36-37 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet. 

Egy mediterrán ciklon határozza meg Európa nagy részének időjárását, a meleg, forró levegő Magyarország területét is eléri.   

A melegedés a hét első felében folytatódik, és egyre enyhébbek lesznek az éjszakák, hajnalok. A hét közepén egy gyenge hidegfront mérsékelheti a meleget.   

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.   

Azt ajánlják, hogy a kánikula idején - kiemelten 11 és 15 óra között - lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, árnyékban, kerülje a fizikai munkát. 

A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre is.   

Kiemelték: gyereket, állatot még lehúzott ablaknál sem szabad autóban hagyni, a járműben akár 70 Celsius-fokra is felmelegedhet a levegő.

BM-államtitkár: életbe lépett a "vörös kód"

A következő napokban várható hőség miatt hétfő reggel életbe lépett a "vörös kód", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban rendkívüli meleg várható, az országos tisztifőorvos pedig kiadta a másodfokú hőségriasztást.   

Az államtitkár elmondta: különleges időjárási viszonyok miatt hétfő reggel 8 órától szerda este 9 óráig elrendelte a "vörös kód" kiadását, ami speciális eljárásrendet jelent; minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó emberről kap információt.   

Kiemelte: nemcsak a hajléktalanellátó rendszer vesz részt ebben a munkában, hanem a teljes szociális ellátórendszer.   

Fülöp Attila kitért arra, hogy a "vörös kód" a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a társadalomnak is. Azt kérte, mindenki vigyázzon magára, és ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor jelezze azt a regionális diszpécserszolgálaton keresztül.   

A meteorológiai szolgálat másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki hétfőre a magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest és Tolna vármegyék területére, itt a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius-fokot. Keddre Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre adtak ki másodfokú figyelmeztetést a magas középhőmérséklet miatt. Szerdára pedig Nógrád, Heves, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék kivételével az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki a 27 fok feletti középhőmérséklet miatt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában