Reagálás

2022.12.31. 08:39

Potápi Árpád János: sajnálatos, hogy Ukrajna tovább szűkíti a nemzeti kisebbségek jogait

A magyar kormány közleményben reagált a Volodimir Zelenszkij által tegnap aláírt új kisebbségvédelmi törvényre – adta hírül a Magyar Nemzet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. december 21-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Michael Reynolds

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek is eljuttatott közleményében azt írta, hogy 

"sajnálatos, hogy Ukrajna elnöke aláírta az ukrán parlament által megszavazott »A nemzeti kisebbségekről (közösségekről)« szóló új törvényt, tovább szűkítve ezzel a területén élő nemzeti közösségek, köztük a magyarság jogait.”

 Az államtitkár szomorúnak tartja, hogy

Ukrajnában tovább korlátozzák a nemzeti kisebbségek jogait

a háború idején, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segédakcióját hajtja végre az ukrajnai menekültek megsegítésére. 

Potápi Árpád János kiemelte, hogy az új törvény számos visszalépést tartalmaz az 1992-es nemzeti kisebbségi törvényhez képest, sajnálatos, hogy az ukrán törvényhozás nem vette figyelembe az Európai Bizottság ajánlásait és nem folytatott érdemi párbeszédet a nemzeti kisebbségekkel.

A közleményben az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország megérti és támogatja Ukrajna európai uniós integrációs erőfeszítéseit, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az integrációs folyamat során elfogadott törvényeknek az európai értékeken és nemzetközi normákon kell alapulniuk. 

Az eredeti cikket ITT lehet elolvasni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában