ORSZÁGGYŰLÉS – Az ellenzék szerint korai még alkotmányt módosítani a képviselők létszámáról

A Jobbik a kisebb parlamentre vonatkozó alkotmánymódosítási javaslat visszavonását sürgette hétfőn az alkotmányügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetésekor.

Az LMP a kérdésről szóló vita lezárása után nyúlna csak az alaptörvényhez. Az MSZP nem ismertette a plenáris ülésen kisebbségi álláspontját.


Aktuálpolitikai ügyekben nem lehet hozzányúlni az alaptörvényhez – mondta hétfői felszólalásában Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője. Az ellenzéki politikus szerint vissza kell vonni ezt a javaslatot, amelyet csak a négy év múlva esedékes következő parlamenti választások előtt kellene ismét benyújtani. A Jobbik szónoka üdvözölte a közigazgatási hivatalok visszaállítását és a miniszteri felelősség intézményesítését. Gaudi-Nagy Tamás emlékeztetett rá, hogy ezek szerepeltek pártja választási programjában is. A politikus ugyanakkor hiányolta, hogy a csendőrség visszaállítása nem került napirendre. A Jobbik felszólalóját rendre kellett utasítania a házelnöknek, mert beszéde elején eltért a témától.

Az LMP felszólalója csak akkor tartaná helyesnek az alkotmánymódosítást, ha erről már lefolytatták a vitát. Schiffer András szerint nincsenek “mágikus számok”, ezért ezt még korai az alaptörvényben rögzíteni.

Sem az LMP, sem a Jobbik nem támogatja az alaptörvény módosítását.
– Független Hírügynökség –