Helyi közélet

2013.09.26. 00:07

A darugyár már az egyetemen

Miskolc - Egyre fontosabbá válik az egyetem és a vállalatok együttműködése.

Miskolc - Egyre fontosabbá válik az egyetem és a vállalatok együttműködése.Közös kialakítású kutatási és fejlesztési laboratóriumokat adtak át szerdán a Miskolci Egyetemen, az intézmény Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszékének, valamint a finn Konecranes Kft. együttműködésének köszönhetően.

Az átadást megelőző tanácskozáson Torma András, a Miskolci Egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta: az egyetem fontos feladata, hogy olyan kutatási témákban dolgozzon, melyek aztán a gyakorlatban hasznosíthatók. Arra ösztönözte az intézmény minden karát és tanszékét, hogy erősítsék gazdasági és társadalmi kapcsolataikat, hiszen mint fogalmazott, az egyetemnek szüksége van a vállalatok gyakorlati tudására, a cégeknek pedig az oktatók és kutatók magas szintű tudományos ismereteire.

Közösen kutatnak

Illés Béla, az Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék vezetője jelezte: a tanszék, amióta csak létezik, jelentős ipari kapcsolatokat ápol, így finanszírozási gondjai soha nem voltak, és a hallgatók száma is egyre nőtt. Az ipari kapcsolatok tették lehetővé, hogy komoly laboratóriumokat alakítsanak ki, melyeket folyamatosan tudtak fejleszteni. Itt a több 100 milliós támogatásnak köszönhetően a legmodernebb eszközöket, technikákat és oktatást tudják biztosítani a hallgatóknak és kutatóknak.

Kiemelte: a finn darugyártó és darukarbantartó vállalattal is hosszú éve vannak kapcsolatban, tavaly a tanszéken nyitotta meg észak-magyarországi területi képviseletét. A cég segítségével több korszerű laboratóriumot is létrehoztak, valamint közös kutatásokat és fejlesztéseket végeztek. A vállalat szakemberei az egyetemi képzés területén kiemelt szerepet vállaltak. További tervük pedig az, hogy a vállalat és a tanszék a világpiacon is értékesíteni tudja együttműködésük eredményeit.

Szorosabb kapcsolatban

A Konecranes Kft. budapesti ügyvezető igazgatója, Újhelyi Csaba (aki egykor a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karán szerzett diplomát) bemutatta a céget. Kiderült, a világ legnagyobb darugyártójáról van szó, mely 12 ezer embert alkalmaz a világ 50 országában, árbevétele pedig meghaladja az évi 2170 millió eurót. Hangsúlyozta: Céljuk, hogy még szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki az egyetemmel, közös kutatási pályázatokon vegyenek részt annak érdekében, hogy az eredmények bekerülhessenek a gyakorlati alkalmazásba.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában