Oroszországba érkezett a kínai elnök

Hétfőn három napos látogatásra Moszkvába érkezett Hu Csintao kínai elnök, aki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal. A megbeszélések várható központi témája a két ország gazdasági kapcsolatainak erősítése lesz, különös tekintettel az energiahordozók kérdésére, de szó lesz Iránról és Észak-Koreáról is.

A kínai elnök még elutazása előtt bizakodásának adott hangot, hogy látogatása megerősíti a két ország közötti gazdasági és politikai kapcsolatokat, számolt be róla a Xinhua állami hírügynökség. Az orosz és a kínai médiában megjelent információk szerint a két állam összesen négy milliárd dollár értékű kereskedelmi megállapodásról ír alá szerződéseket.

Az egyre nagyobb energiafogyasztóvá váló Kína különösen olaj és földgáz üzleteket szeretne kötni Oroszországgal. A két államfő megbeszélések folytat majd a Szibérián keresztül vezető olajvezetékről is. Peking azt szeretné elérni, hogy annak egy ága Kína felé szállítsa az olajt. Moszkva jelenleg csak a Csendes-óceán partja felé építi a vezetéket.

Oroszország 15 millió tonna olajt szállított Kínának 2006-ban, ebből 11 millió tonna vasúton érkezett az ázsiai országba.