Oroszország – Vedomosztyi: összeomolhat a Független Államok Közössége?

Moszkva, 2012. május 16., szerda (MTI) – Hiányoznak a valódi szövetségesi kapcsolatok a FÁK országok között, a szervezetet csak néhány dolog tartja össze – vélekedtek orosz szakértők a Vedomosztyi orosz napilap szerdai számában.

A befolyásos üzleti-politikai lapban közölt összeállítás szerzője, Polina Himsiasvili kiemeli, hogy a posztszovjet térség legfontosabb szervezetének: a Független Államok Közössége (FÁK) mind a 11 tagországának államfője, közöttük a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZS) 7 tagállamának elnöke ott volt a keddi moszkvai csúcstalálkozón.

“A vezetők megérezték a nagyfőnök visszatérését, aki elutasította, hogy részt vegyen a G8-csoport csúcstalálkozóján, és szükségesnek tartották, hogy megjelenjenek Moszkvában. Ez mindenképpen Putyin és csapatának sikere” – vélekedett Konsztantyin Zatulin, a FÁK Intézet igazgatója.

“A Közösségben nincsenek valódi szövetségesi kapcsolatok: Üzbegisztán és Tádzsikisztán között hidegháború dúl, Örményország és Azerbajdzsán viszonyában állandósult a válság, Oroszországnak közel sincs mindenkivel jó viszonya, ugyanakkor valamennyi ország vezetője számára Oroszország vonzásközpont” – vélte Alekszej Vlaszov politológus.

Szerinte a közös orosz nyelven és a vízummentes utazáson kívül a szabadkereskedelmi övezetről szóló, Vlagyimir Putyin által szorgalmazott megállapodás tartja vissza az összeomlástól a Független Államok Közösségét.

http://www.vedomosti.ru/politics/news/1745668/kvorum_v_kremle

– MTI –