Oroszország támogatja Szerbiát Koszovó kérdésében

Oroszország számára elfogadhatatlan, hogy olyan megoldás szülessen Koszovóval kapcsolatban, amit Szerbia nem fogad el. Ezt a Belgrádban tárgyaló orosz külügyminiszter mondta csütörtökön.

Szergej Lavrov szerint tiszteletben kell tartani az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatát, amely még 1999-ben kimondta: biztosítja Szerbia területi egységének megőrzését, amivel ellentétes lenne Koszovó függetlensége. Lavrov szerint az ENSZ BT minden tagja Koszovóban, személyesen kellene, hogy meggyőződjön arról, mi lenne a legjobb a ma még Szerbiához tartozó tartományban élőknek.

Borisz Tadics, szerb elnökkel folytatott megbeszélése után Lavrov ajánlatot tett egy ENSZ misszió megalapítására, amely ezt a kérdést járná körül. Tadics kiemelte, hogy az említett misszió nem lehet “egy irodából működő küldöttség”, hanem meg kellene győződniük személyesen arról, hogyan, milyen körülmények között élnek a szerbek Koszovóban.

Az orosz fődiplomata csütörtökön Tadics mellett találkozik még Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnökkel és Vuk Draskovics külügyminiszterrel is.

Lavrov látogatását megelőzően Belgrádban szerdán Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter és Huj Liang-jü kínai miniszterelnök-helyettes járt. Az osztrák diplomácia vezetője kijelentette: Koszovó kérdését nem kell újratárgyalni, hanem el kell fogadni Martti Ahtisaari tervezetét, amely gyakorlatilag teljes függetlenséget adna a tartománynak. A kínai politikus viszont szerb kollégáival értett egyet, és Lavrovhoz hasonlóan ellenezte Koszovó függetlenségét.

A szerbiai tárgyalássorozat lényege, hogy Belgrád meggyőzze az ENSZ állandó és nem állandó tagjait arról, hogy Koszovó kérdésében még nem dönthet az ENSZ, Ahtisaari különmegbízott tervezete ellenére. Az offenzíva nem csak Szerbiában folyik: Vuk Draskovics külügyminiszter a hét elején a Dél-Afrikai Köztársaságban – az ENSZ BT tíz nem állandó tagországainak egyikében – tárgyalt ebben az ügyben.