Oroszország növekvő politikai befolyására figyelmeztet Orbán

“Magyarországon ma sok minden az oroszok akaratától függően történik” – jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz – Polgári Szövetség elnöke csütörtökön Brüsszelben, magyar újságírók előtt.

Az egykori kormányfő “Magyarország szerepe az EU energiapolitikájában” címmel tartott sajtóbeszélgetésében veszélyesnek ítélte meg, hogy Moszkva az energiaszállítás eszközén keresztül közvetlen befolyással van a magyar politikai életre. Mint megállapította, Oroszország éppen mint földgáz és kőolajszállító, az utóbbi években felértékelődött Európában, megnövekedtek gazdasági eszközei. Ezekkel visszaélve igyekszik kiterjeszteni politikai befolyását, amint arra példa volt az ukrán, belorusz és litván eset.

Orbán bírálta a magyar kormányt, amiért az eltér az Európai Unió közös energetikai célkitűzésétől és egyéni utat követve még jobban ki akarja szolgáltatni az országot az orosz érdekeknek. Holott – hangsúlyozza Orbán – sok érv szól a Közép-Ázsiából Törökországon át, Oroszország megkerülésével Európába jövő Nabucco-vezeték megépítése mellett, amely csökkenthetné nemcsak az EU, de Magyarország egyoldalú függőségét is Moszkvától.

Orbán Viktor egyébként az Európai Parlament konzervatív, néppárti frakciójának csütörtöki esti politikai fórumán vesz részt, ahol Edmund Stoiber, leköszönő bajor miniszterelnök társaságában az EU jövőjéről cserélnek eszmét.