Oroszország nem vonta le a kellő tanulságokat a dubrovkai túszdrámából

Moszkva, 2012. október 26., péntek (MTI) – Oroszország nem vonta le a szükséges tanulságokat a dubrovkai túszdrámából – jelentette ki pénteken, a tragédia 10. évfordulóján Joszif Kobzon, a duma – az orosz törvényhozás alsóháza – kulturális bizottságának alelnöke.

A több mint ötven órán át tartó túszdráma során többen próbáltak közvetíteni a fegyveresek és a hatóságok között, menteni a túszokat. Közöttük volt Joszif Kobzon, ismert orosz előadóművész, táncdalénekes, a kormányzó Egységes Oroszország párt parlamenti képviselője, aki a Moszkva déli részén lévő dubrovkai színház épületénél tartott pénteki megemlékezésen egyebek között azt kifogásolta, hogy a tisztviselők közül senki sem felelt a történtekért.

Szerinte ma sincsenek professzionális túsztárgyalók Oroszországban, és máig nem tisztázott, kik készítették elő a merényletet.

Csecsen fegyveresek, köztük öngyilkos merénylők 2002. október 23-án foglalták el a Moszkva déli részén lévő színházat. A negyven álarcos 912 embert – köztük 62 külföldit – ejtett túszul a színház épületében a Nord-Ost című népszerű orosz musical előadása közben. A támadók az orosz csapatok csecsenföldi kivonását követelték.

Az Alfa és a Vimpel terrorelhárító egységek emberei 2002. október 26-án egy tisztázatlan összetételű kábító gáz máig vitatott bevetése után megrohamozták a színházat. Az áldozatok közül sokan gázmérgezésben vesztették életüket.

A túszszabadító műveletben 130 civil és 40 csecsen terrorista halt meg. Öt embert, túszokat és mentésükre siető önkénteseket a terroristák öltek meg. 125 túsz, köztük 10 gyermek a színház ostroma alatt halt meg. Több mint hétszázan szenvedtek kisebb nagyobb sérülést.

2002 novemberének elején Sámil Bászájev csecsen hadúr beismerte, hogy ő állt a túszejtés hátterében.

– MTI –