Oroszország kiutasította a Guardian újságíróját

Minden indoklás nélkül kiutasították Oroszországból a Guardian című brit lap moszkvai tudósítóját – közölte hétfőn este az újság. Luke Harding a hétvégén tért vissza Moszkvába, miután a WikiLeaks által megszerzett amerikai diplomáciai táviratokban található, Oroszországgal kapcsolatos állításokról tudósított. A brit külügyminisztérium magyarázatot követel az esettel kapcsolatban.

“Az Ön számára Oroszország zárva van.” Csak ennyi magyarázatott kapott a Guardian moszkvai tudósítója az orosz határőrségtől, miután megakadályozták, hogy belépjen az országba – közölte a brit lap. Luke Harding a hétvégén tért vissza Moszkvába, miután két hónapig Londonban dolgozott a WikiLeaks-iratok Oroszországgal foglalkozó állításaival.

A Guardian állítása szerint Hardingot útlevelének megvizsgálása után azonnal őrizetbe vették. A férfi 45 percet töltött el egy repülőtéri cellában, majd az első géppel visszaküldték Nagy-Britanniába. Beutazási engedélyét visszavonták. Útlevelét csak akkor kapta vissza, amikor már elfoglalta ülőhelyét a repülőgépen.

A brit külügyminisztérium közlése szerint William Hague brit külügyminiszter telefon beszélt orosz kollégájával, magyarázatot követelve a brit újságíró kiutasításával kapcsolatban. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azonban nem adott magyarázatot, csak annyit ígért, hogy utánanéz az ügynek – írta a Guardian.

A brit lap főszerkesztője “nagyon aggasztó fejleménynek” nevezte az esetet. Az újság megemlítette, hogy legutóbb még a kommunizmus bukása előtt, 1989-ben utasított ki Moszkva brit újságírót az országból, válaszul arra, hogy a brit kormány távozásra szólított fel 11 orosz kémet.

– Független Hírügynökség –