Oroszország felújítja a vadászbombázók járőrözését

Oroszország szombattól felújítja a stratégiai vadászbombázók napi 24 órás őrjáratozását, amelyet a Szovjetunió szétesése után szüntetett meg. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be pénteken.

“Oroszország 1992-ben egyoldalúan leállította a stratégiai légierő járőrözését a távoli katonai térségek fölött. Sajnos, a példánkat nem mindenki követte, és más országok azóta is folytatták a stratégiai repüléseket” – szögezte le Putyin, az Egyesült Államokra célozva.

Szombattól Oroszország 7 katonai repülőteréről fognak felszállni a járőröző vadászgépek, amelyeket a levegőben is fel tudnak tölteni üzemanyaggal. A járőrgépek eleinte a fő hajózó útvonalakra és az orosz gazdasági tevékenység szempontjából fontos területekre összpontosítanak majd, mondta az orosz elnök, de további részleteket nem árult el.

Putyin a stratégiai légi járőrözések felújítását az Ural-hegység egy katonai gyakorlóterén jelentette be, miután Hu Csin-tao kínai államfővel együtt bezárta az orosz-kínai közös hadgyakorlatot, amelyen még négy közép-ázsiai ország is részt vett.

Putyin bejelentése egy nappal azután hangzott el, hogy orosz vadászgépek hadgyakorlatot kezdtek az Északi-sark fölött. Egy héttel korábban pedig orosz katonai repülőgépek mindössze néhány száz kilométerre repültek el az Egyesült Államokhoz tartozó csendes-óceáni Guam-sziget amerikai katonai bázisától.

A stratégiai repülések felújítása összhangban van Putyinnak azon erőfeszítéseivel, hogy visszaszerezze Moszkva nagyhatalmi státusát, amelynek véget vetett a Szovjetunió 1991-es szétesése és az Egyesült Államokkal való hidegháborús katonai rivalizálás megszűnése.