Oroszország – Dmitrij Medvegyev pártelnök lett

Akt.:
Oroszország - Dmitrij Medvegyev pártelnök lett
Oroszország - Dmitrij Medvegyev pártelnök lett
Moszkva, 2012. május 26., szombat (MTI) – A várakozásoknak megfelelően Dmitrij Medvegyevet választotta meg elnökének a kormányzó Egységes Oroszország párt 13., tisztújító kongresszusán szombaton.

Az orosz kormányfőt a korábbi pártelnök, Vlagyimir Putyin ajánlotta maga helyett a párt élére. Az államfő már áprilisban megtette javaslatát az elnökségnek, és a kongresszuson is ő terjesztette elő a Medvegyev pártelnökké választására vonatkozó indítványt. Putyin nem volt tagja a pártnak.

Megválasztását követően Medvegyev kijelentette, hogy “demokratikusabb” és “nyitottabb” párttá szeretné tenni az Egységes Oroszországot. Hangsúlyozta, hogy a párt fejlődésének új szakaszába lép. Arra kérte a kongresszus résztvevőit,hogy változtassák pártjukat a leghaladóbb, leghatékonyabb és legvonzóbb oroszországi politikai erővé.

Medvegyev azt a feladatot tűzte a párt elé, hogy a következő, 2016-os parlamenti választáson is győzzön. “Ez nem könnyű feladat, de képesek vagyunk rá. Megvan az akaratunk és az erőnk hozzá, és ami a legfontosabb, polgáraink bizalma is. Győzni fogunk” – mondta az új pártelnök, aki szerint csak egy eredmény tekinthető jónak, mégpedig minden választás megnyerése.

” Az Egységes Oroszországnak meg kell tanulnia elviselni az ütéseket és hatékonyan kell dolgozni az ország érett politikai rendszerében” – hangsúlyozta a kormányzó párt újonnan megválasztott elnöke, utalva a tavaly december 4-i parlamenti választás után felerősödött ellenzéki tiltakozó mozgalomra. Az orosz kormányzó pártnak kihívást jelent az is, hogy az idén elfogadott, a pártok nyilvántartásba vételét megkönnyítő új párttörvény révén megerősödhetnek az ellenzéket képviselő politikai erők.

A Manyezsban tartott kongresszus résztvevői elfogadták a párt alapszabályának módosítását, amellyel a demokratikus átalakulást szolgáló változások kerültek be. Ezentúl titkos szavazáson választják majd meg a pártszervezetek vezetőit minden szinten.

“Dmitrij Medvegyev elnökké választásával kisebb korrekció, jobbratolódás várható a párt irányultságában” – fejtette ki véleményét Dmitrij Orlov politológus, a Politikai és Gazdasági Kommunikációs Ügynökség vezérigazgatója.

Az Egységes Oroszország kongresszusára 30 országból érkeztek meghívottak, közöttük Tomislav Nikolic, Szerbia új, megválasztott elnöke.

– MTI –