Oroszország az EU-val és a Amerikával karöltve venné fel a harcot az illegális bevándorlók ellen

Oroszország együtt szeretne működni az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal az illegális bevándorlók és a szervezett bűnözés elleni harcban, és nem akarja aláaknázni az Észak-Atlanti Szövetséget – tudatta kedden Oroszország NATO-nagykövete. Dmitrij Rogozin elmondása szerint a Dmitrij Medvegyev orosz elnök által ajánlott új biztonsági együttműködés el akar szakadni a hidegháborús logikától, és egy új euro-atlanti párbeszédet kezdeményez Brüsszel, Washington és Moszkva részvételével.

A mostani üzenet előzménye, hogy a múlt hónapban, Berlinben Medvegyev csúcstalálkozó összehívására szólított fel, hogy egy új biztonsági paktumról tárgyaljanak, mert szerinte a NATO-nak és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) nem sikerült megoldani Európa biztonsági problémáit. Moszkvát annak a lehetősége is bosszantja, hogy a NATO olyan területeken szerezhet befolyást, amelyek hagyományosan orosz befolyási övezetnek számítanak.

A bejelentés akkor érkezett, amikor az Európai Unió is újra akarja értelmezni bevándorlás-politikáját. Brüsszel szigorúbban meg akarja szűrni az Unió területén letelepedni kívánó migránsokat, és le akar csapni az illegális bevándorlókra, továbbá támogatni kívánja azoknak a szegény országoknak a fejlődését, ahonnan a bevándorlók érkeznek.Sporthírek