Oroszország – A moszkvai tiltakozó akció újabb vezetőjét ítélték elzárásra

Moszkva, 2012. május 17., csütörtök (MTI) – Ilja Jasint, a moszkvai ellenzéki tiltakozó akció újabb vezetőjét ítélte elzárásra az egyik kerületi bíróság csütörtökön, mert ellenállt a rendőröknek.

A Szolidaritás mozgalom tagját, a Putyin-Medvegyev kettős elleni, tíz napja tartó moszkvai csendes utcai tiltakozás új helyszínéről, a Kudrinszkaja térről vitték el. A belügyi egységek még szerda reggel feloszlatták az ellenzékieknek az egyik kedvelt közparkban vert táborát, ezért az akció résztvevői más helyet kerestek maguknak, s ez lett a Kudrinszkaja tér.
A központban lévő Új Arbathoz (korábban Kalinyin sugárút) közeli téren a rendfenntartók beavatkoztak a térfoglaló akcióba. Megakadályozták, hogy a csendes tiltakozás résztvevői ételt osszanak a nyilvános területen, majd az emiatt felháborodott, és egy utcát is eltorlaszoló több száz emberből harmincat előállítottak, közöttük Ilja Jasint.

Csütörtök este ismét előállítottak néhány tüntetőt a Kudrinszkaja térről, köztük Ilja Ponomarjov ellenzéki parlamenti képviselő sajtótitkárát, valamint Jelena Csirikova környezetvédő aktivistát, aki egy szombati tüntetésre hívta meg a békés akció résztvevőit.

Időközben orosz képzőművészek, valamint neves zenészek bejelentették, hogy “ellenőrző sétát” tartanak Moszkva központi körútjain, követve az irodalmárok múlt vasárnapi hasonló akcióját.

A képzőművészek az orosz fővárosban szombatra virradóra, a Múzeumok éjszakájához kapcsolódva “vándorló múzeumot” szerveznek. Terveik szerint útjuk a korábbi táborhoz, a Csisztoprudnij bulvárig vezet majd.

– MTI, Kegyes Csilla –