Oroszország a kubai bombázórepülésekkel "átlépne egy határt" – amerikai tábornok

Oroszország átlépne egy kényes határt, ha atomfegyver ledobására képes nehézbombázói újra rendszeresen repülnének Kubába – közölte kedden az amerikai légierő vezérkari főnökének jelölt Norton Schwartz tábornok. Az Izvesztyija című orosz lap egy nappal korábban jelentette, hogy a stratégia bombázóival való járőrözést nemrég újrakezdő Oroszország légiereje újra megjelenhet Kuba szigetén, válaszul a Kelet-Európába tervezett amerikai rakétavédelmi pajzsra.

“Ha újra megjelennek az orosz nehézbombázók Kubában keményen kellene reagálni, és jelezni, hogy ezzel átléptek egy, az Egyesült Államok számára kényes küszöböt” – közölte Norton Schwartz tábornok, akit nemrég jelöltek az amerikai légierő vezérkari főnöki posztjára.

Az Izvesztyija az orosz légierő egy meg nem nevezett magas rangú tisztjére hivatkozva állította, hogy újra orosz nehézbombázók jelenhetnek meg Kuba szigetén. “Mire az amerikaiak elkezdik a rakétavédelmi pajzs telepítését Lengyelországban és Csehországban, az orosz bombázók már Kubában lesznek” – mondta a lapnak a névtelenül nyilatkozó tisztviselő. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy létesítenének-e újra állandó orosz támaszpontot Kubában, vagy csak üzemanyag felvételére szállnának-e le a szigeten az orosz nehézbombázók.

Az Egyesült Államok Csehországba radarállomást, míg Lengyelországba elfogó rakétákat telepítene, hogy védelmet nyújtson az Irán vagy más államok felől érkező támadórakéták ellen. Oroszország azonban tiltakozott a határaihoz közel eső rakétavédelmi pajzs terve ellen, amelyet saját nemzetbiztonságát veszélyeztető létesítménynek tart.

Az orosz légierő 2007 augusztusában Vlagyimir Putyin elnök utasítására kezdte újra a járőrözést stratégia bombázóival a Csendes-óceán, az Atlanti-óceán és az Északi-sark felett. Azóta több mint nyolcvan alkalommal hajtott végre járőrözési küldetéseket az orosz légierő.