Oroszország – A Győzelem Napján sem szűnt meg a tiltakozás

  Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. május 9., szerda (MTI) – Moszkvában a Győzelem Napján, szerdán sem hagyott fel az ellenzék a hatalom elleni csendes tiltakozással.

A hétfőn kezdett újabb akció a rendőrség és a csendes tüntetés résztvevőinek “macska-egér játékává” alakult az orosz fővárosban.
A Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev hatalmi párosának továbbélése elleni csendes tüntetés résztvevői Moszkva több központi helyén tűntek fel, fehér szalagot, a békés tiltakozás jelképét viselve. A belügyi erők egységei azonban egy idő után mindenhonnan kiszorították a tiltakozókat, akik viszont újabb és újabb helyeken gyűltek össze.
Vlagyimir Putyin hétfőn foglalta el az orosz államfői posztot, 2000 és 2004 után immár harmadszor. Ezúttal hat évre kapott mandátumot a március 4-i elnökválasztáson. A politikus kedden, a parlament jóváhagyását követően Dmitrij Medvegyev korábbi elnököt nevezte ki kormányfőnek.
A tiltakozók annak ellenére sem hagytak fel az akcióval, hogy az elmúlt három napon eddig több mint 500 embert állítottak elő a rendőrök, igaz, többségüket úgynevezett megelőző beszélgetést követően elengedték.
Szerdán kétszer is előállították a rendőrségen Alekszej Navalnij ellenzéki bloggert, aki egyike azoknak, akik élére álltak az Oroszország vezetésében történt helycsere elleni tiltakozásnak. Navalnijnak eddig csak bírságot kellett fizetnie a gyülekezési törvény megsértése miatt.
Szergej Udalcovot, a Baloldali Front orosz radikális párt elnökét ugyancsak több alkalommal vitték már be a rendőrségre és bírságolták meg az eltelt három nap alatt. Szerdán már nem is engedték ki onnan. Az egyszerű sétának meghirdetett, engedély nélküli akció miatt újabb szabálysértési eljárást indítottak ellene, ügyét azonban az ünnep miatt csak csütörtökön tárgyalja a bíróság.
Udalcov a hírek szerint éhségsztrájkba kezdett.
Kszenyija Szobcsak, ismert orosz televíziós műsorvezető kedden csatlakozott a tüntetőkhöz, őt is elvitték a rendőrök, majd néhány órás meghallgatást követően elengedték. Szobcsak, aki a márciusi elnökválasztáson Mihail Prohorov milliárdos üzletember kampányát támogatta, szerdán is a tüntetők közé állt.