Oroszok auditálják a magyar élelmiszer-exportőröket

Orosz szakértői auditálás után juthatnak ki az orosz piacra a magyar élelmiszer-exportőrök – derül ki a Vidékfejlesztési Minisztérium hétfői közleményéből.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Kardeván Endre élelmiszer-láncfelügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár hétfő délelőtt Moszvában tárgyalt erről Nyikolaj Vlaszovval, Oroszország főállatorvosával. Abban állapodtak meg, hogy március végén az orosz hatóság szakértői hazánkba érkeznek, hogy az újonnan exportálni szándékozó magyar cégeket auditálják. Több mint 60 cég vár arra, hogy az orosz piacra beszállítóként engedélyt kapjon.

Tavaly július 1-jével Oroszország, Belorusszia és Kazahsztán vámuniót hozott létre, amelynek keretében egységesíti a vámügyi szabályokat. Az érvényben lévő bizonyítványokat 2012. január 1-jéig lehet használni. Nyikolaj Vlaszov az új vámunióról kifejtette, hogy az EU-modellt veszik át, egyszerű, átlátható, liberális szabályok meghozatalára törekednek. Oroszország kölcsönösen előnyös szerződések megkötésében érdekelt, mert az ilyen megállapodások szilárdak és hosszútávon is működőképesek – áll a VM közleményében.
– Független Hírügynökség –