Orosz rendõrök levélben panaszkodnak, hogy felletteseik terrorizálják õket

Az orosz rendõrségen belüli botrányok újabb fejezeteként panaszlevelet írtak az orosz államfõnek rendõrök, akiket az utcai megmozdulások “megfékezésére” vetnek be – közölte hétfõn az orosz média. A levélben azt állítják, hogy feletteseik gyakran terrroziálják õket.

A levelet az OMON nevû elitosztag tíz tagja írta alá, és elküldték Dmitrij Medvegyevnek valamint a fõügyészségnek. Az OMON-t fõleg ellenzéki tüntetések idején vetik be, legalábbis az orosz ellenzékiek lapjának számító angol nyelvû hetilap, a New Times szerint, amely közreadott részleteket a levélbõl. Azt állítják az aláírók, akiket a lap meginterjúvolt, hogy zendülés készülõdik az egységben. Az aláírók szerint a felettesük közölte velük, hogy ” Maguk a szolgáim, és azt tesznek, amit én akarok”. Az aláírók szerint a fõnökeik kötelezõvé tették, hogy minden bevetésen legalább fejenként három embert vegyenek õrizetbe.

“10-15 napot dolgozunk egyhuzamban, és van úgy, hogy naponta 17-20 órát vagyunk szolgálatban, és gyakran még enni sincs idõnk”- áll a levélben. A panaszkodó rendõrök azt állítják, hogy a zászlóaljuk valójában pénzcsináló gépezetté vált. Azt állítják, hogy védelmi pénzt szednek a prostituáltaktól és pénzért üzleti vitákat is lerendeznek.

A New Times szerint a hatóságok nem figyelnek a problémákra. Az orosz rendõrséget rendszeresen megrázzák különféle botrányos, sõt tragikus ügyek, amely következménye volt, hogy decemberben Medvegyev elnök drasztikus reformokat jelentette be. – írta az AFP.

A legutóbbi botrány novemberben volt. Egy Alekszej Dimovszkij nevû vidéki rendõrtiszt feltett a Youtube-ra egy videót, amelyben az egyenruhába öltözött rendõrtiszt arra kéri Putyint, hogy beszéljenek négyszemközt a rendõrségen belüli korrupcióról. “Vlagyimir Vlagyimirovics, Ön beszélt többször is a korrupció megfékezésérõl, és arról, hogy a korrupció nem egyszerûen bûncselekmény” – mondja a videóban Dimovszkij, aki hosszasan sorolja ez után a munkájával kapcsolatos problémákat. Azt kérdezi például az orosz vezetéstõl: miként lehetséges, hogy egy olyan munkáért, amit egy rendõrtiszt végez, csupán havi 14 ezer rubel, átszámítva kevesebb, mint 90 ezer forint a bér?

“Belefáradtam abba, hogy olyan bûncselekményeket tárjak fel, amelyek nem történtek meg. Belefáradtam annak szajkózásába, hogy olyan rendõrökre panaszkodjak, akiknek börtönben lenne a helyük” – egyebek mellett ezt mondja Dimovszkij a videóban, amirõl szinte az egész orosz média beszámolt. A dél-oroszországi Novorosszijszkban dolgozó rendõrtiszt videóüzenetében azzal vádolja feletteseit, hogy úgy bánnak a beosztottjaikkal, mint az állatokkal, és pénzért elõre megíratják a nyomozati eredményeket.

A videó nyomán indított vizsgálat végeredménye azt lett, hogy Dimovszkij állításait megalapozatlannak tartották, és a endõrt elbocsátották az állásából. A moszkvai rendõrség szóvivõje hétfõn azt mondta, hogy a mostani levélben tett kijelentéseknek nincs alapjuk, és a levélírók közül hármat tavaly elbocsátottak, és rablás gyanújával nyomozás folyik ellenük. A szóvivõ azt is mondta, hogy az aláírók egyike ráadásul soha nem dolgozott az OMON-nál.Sporthírek