Orosz oligarcha kavar brit belpolitikai botrányt

Nemcsak vendégül látta jachtján a brit konzervatív párt magas rangú tagjait Oleg Deripaszka, hanem feltehetőleg adományozott is a toryknak a leggazdagabb orosz oligarcha, tudta meg a Times című napilap keddi száma.

Az újság értesülése szerint a Queen K. elnevezésű hajón töltött nyáron néhány órát George Osborne, az árnyékkormány pénzügyminisztere és Andrew Feldman, a párt kincstárnoka is.

A konzervatív párt tagadja, hogy bármiféle adományt kért volna, azt állítólag Deripaszka ajánlotta fel, de visszautasították. A brit törvények szerint külföldiek nem támogathatják pénzzel a brit pártokat.

Múlt héten Peter Mandelsonról, a kormányba visszakerülő munkáspárti politikusról és volt uniós kereskedelmi biztosról derült ki, hogy “túl” jó kapcsolatban van az orosz milliárdossal, és többször is vendégeskedett az oligarcha Korfu partjainál horgonyzó jachtján. A politikust azzal gyanúsítja a Times, hogy pozícióját kihasználva orosz “barátja” vállalatai számára kedvező módon változtatott néhány uniós szabályon. Mandelson szóvivője visszautasítja a vádakat.

A Forbes magazin 2008-as listáján a leggazdagabb orosz Oleg Deripaszka volt, aki a Ruszal csoport tulajdonosaként főként az aluminiumiparban érdekelt. A férfi vagyonát a globális gazdasági válság kitörése előtt 28,6 milliárd dollárra becsülték, amivel megelőzte a tavalyi listavezetőt, Roman Abramovicsot, aki egyebek között a Chelsea focicsapat tulajdonosa is.