Helyi közélet

2011.07.18. 21:27

Hogyan készül a kovászos uborka?

Debrecen - Az egyik kedvenc savanyúságom, ráadásul nagyon egyszerű az elkészítése is. Persze ezt is mindenki másképp csinálja, de van néhány alap hozzávaló.

Debrecen - Az egyik kedvenc savanyúságom, ráadásul nagyon egyszerű az elkészítése is. Persze ezt is mindenki másképp csinálja, de van néhány alap hozzávaló.

Kovászos uborka hozzávalók:

  • Kovászolni való uborka (minél frissebb annál jobb) 2-2,5 kg egy 5 literes befőttesüveghez
  • Friss kapor
  • 1-2 szelet kenyér
  • víz és só
  • Ezen kívül mindenki azt tesz bele, amit szeretne. Én használok még néhány gerezd fokhagymát és szemes borsot.

    A kovászos uborka elkészítése:

    Az uborkát alaposan megmossuk, majd mindkét végét levágjuk. Hosszában félbevágjuk, de nem teljesen, majd megfordítjuk és az előbbi vágásra merőlegesen, szintén félbevágjuk az uborkákat. Ügyelve itt is, hogy ne essen szét az ubi. Fogunk egy tiszta befőttesüveget és szép sorjában beleállítgatjuk az uborkát. A megmosott kaprot, és a fokhagyma gerezdeket pedig elosztjuk az üvegben, alul, középen, felül... szóval, hogy mindenütt legyen bőven. Szórunk bele némi szemes borsot.

    Kattintson a képre és nézze meg videónkon, hogyan készül  kovászos uborka!

    Korábban vizet forralunk, és literenként egy evőkanál sót teszünk bele. Ha langyosra hűlt, ezzel a sós vízzel felöntjük az üveget. A tetejére teszünk egy-két szelet enyhén megpirított kenyeret, majd letakarjuk egy kistányérral. Természetesen a kenyeret is lepje el a víz!

    Ha minden megvan kirakjuk a napra, de csak néhány órára, aztán félárnyékba, majd árnyékba. Úgy 4 nap elteltével megkóstolhatjuk. Ha elégedettek vagyunk kiszedjük az uborkát, majd a leszűrt levével felöntjük újra és hűtőbe tesszük.

    Ez egy ősi tartósítási eljárás, ily módon kb. két hétig élvezhetjük a kovászos uborkát. Más zöldséggel is kipróbálhatjuk, csinálnak kovászolt fokhagymát, hagymát, céklát, sőt engem az édesapám meglepett egyszer egy üveg kovászolt sütőtökkel is.

    MP

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában