Orosz Lajos: "A pénz látszattakarításra elég“

Orosz Lajos: "A pénz látszattakarításra elég“
Miskolc – Látszattevékenységre elég az az összeg, amelyet Miskolc a költségvetésből medertakarításra fordíthat. Ezt az alpolgármester mondta, egy Környezetvédelmi Világnapi rendezvényen.  Közgyűlési javaslat az illegális szemétlerakók ellen  Szinva takarítása 2008.06.05.

Látszattevékenységre elég az az összeg, amelyet Miskolc a költségvetésből medertakarításra fordíthat. Ezt Orosz Lajos  alpolgármester mondta lapunknak, egy csütörtöki, Környezetvédelmi Világnapi rendezvényen, ahol a diákok a Szinva-patak egy szakaszát takarították.Az alpolgármestertől azt is megtudtuk, hogy a 7-8 millió forint, amiből a patakmedreket kellene kitakarítani, ablakon kidobott pénz. Mivel – folytatta –, amint kitisztítják, máris újra keletkezik az illegálisan lerakott hulladék. Éppen ezért a közgondolkodás változására lenne szükség, az ilyen rendezvények (mint a diákok medertakarítása – a szerk.) arra jók, hogy felhívják a figyelmet környezetünk megóvására. Orosz Lajos megjegyezte: ha az emberek gondolkodása megváltozna, lehetne egy ideálisabb helyzet, azaz az év 364 napján óvnánk a természetet, míg egy napon rongálnánk. Hozzátette: most pont fordítva van.

A Kós Károly- és a Gábor Áron Szakközépiskola 150 környezetvédelmi szakos tanulóval vett részt a csütörtöki, Tisztítsuk meg vízpartjainkat című programban. A takarítást az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉKÖVIZIG) szervezte, abból a pénzből, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. bocsátott az ország 12 igazgatóságának rendelkezésére. Csont Csaba, az ÉKÖVIZIG sajtószóvivője elmondta: ez az összeg 100 ezer forint, jelképes, de gondolatébresztésre elegendő. Hozzátette: az önkormányzat, az AVE Miskolc Kft., a Városgazda Kht. és a Bricostore Áruház kipótolta az összeget, illetve eszközökkel segítették a diákok munkáját. Így mintegy 1 millió forintból, a Szinva-patak mentén 4 helyszínt tisztítottak meg: a Diósgyőri Vártól a Tiszai pályaudvarig 3 területet, valamint Miskolctapolca egy pontját.

Kritikus állapotok

Tavaly 2 millió, az idén 4 millió forint van a patakpartok fűnyírására – mondta Veres István, a Városgazda Kht. ügyvezető-igazgatója. Ez körülbelül évi négy nyírásra elegendő, ezen felül még 7-8 millió forint kiadást jelent a medertisztítás – tudtuk meg.
A legkritikusabb területnek a Szinva-patak számozott utcák környéki részét nevezte az ügyvezető-igazgató. Mint mondta: ahol a Lyukó-patak belefolyik a Szinvába, a vízminősége is rossz, a mérési eredmények folyamatos szennyeződést, baktériumokat mutatnak ki. Csak ezen terület rendbetételére, az illegális szemétlerakók felszámolására azonban 13-14 millió forintot kellene fordítania a városnak – vélekedett.

Amit már a Szinvában találtak:
– bútordarabok, gumiabroncs, festékes flakonok, akkumulátor és egyéb veszélyes hulladékok


Kapcsolódó cikkek:

  • Szemét világ
  • Miskolc: keletről MÉH- nyugatról szeméttelep határolja
  • Miskolc hulladékhegyein innen és túl
  • Miskolci számozott utcák: “Nem konzerváljuk az ürüléket”
  • A miskolci belváros szeméthegyei ellen