Orosz katonai titkokkal kereskedő házaspárt ítéltek el Moszkvában

Kilenc és 12 éves börtönbüntetésre ítéltek egy orosz házaspárt Moszkvában, amiért katonai titkokat adtak át egy meg nem nevezett délkelet-ázsiai országnak – közölte az orosz elhárítás szóvivője hétfőn. A párt hazaárulás vádjában találta bűnösnek a moszkvai bíróság.

A bíróság 12 éves szigorított fegyházra ítélte a férjet, és kilenc évig tartó börtönre a feleséget – közölte a FSZB, az orosz elhárítás egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. J. Alekszejevet és I. Starikovát 2007 májusában érték tetten, amikor bizalmas információkat tartalmazó iratokat kaptak – közölte a névtelenül nyilatkozó szóvivő.

A pár a szóvivő elmondása szerint több mint háromszázezer dollárnyi készpénzt kapott a titkos iratokért, amelyeket egy meg nem nevezett délkelet-ázsiai országnak adtak át. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség az FSZB közleményére hivatkozva közölte, hogy a házaspár a nyomozás alatt elismerte, hogy a délkelet-ázsiai ország hírszerzésének egyik tagjának utasításai alapján dolgoztak.

Az elítélt orosz pár a vizsgálat szerint titkos katonai technológiákat tartalmazó iratokat adott át a külföldi hírszerzésnek.