Orosz a „leggazdagabb magyar”

Nálunk a leggazdagabbak, ám a közép- és kelet-európai elitbe nem kerülnének be…

Az ország leggazdagabb embere egy orosz üzletember – derül ki a Népszabadság 150-es listáját összesítő kiadványból –, míg a második leggazdagabb Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, akinek vagyonát 60 milliárd forintra becsülik a kiadvány szerkesztői. A kiterjedt üzleti érdekeltséggel rendelkező bankvezér 23 milliárddal maradt el a 11 éve hazánkban élő Medget Rahimkulov mögött, aki az Általános Értékforgalmi Bank tulajdonosa.

Csak nálunk sok

Hatvan milliárd forint – az emberek többsége elképzelni sem tudja, hogyan lehet ekkora vagyonra szert tenni, ám mint az a nemzetközi összehasonlításokból kiderül, nem is olyan sok pénz ez. Pontosabban ekkora összeggel nem lehet bekerülni még a közép-és kelet-európai multimillimosok százas klubjába sem, nem hogy a világ elitjébe. A haza toplistát böngészve azt is megállapíthattuk: az első százötvenben alig szerepel megyénkből származó üzletember, talán Erdős László és a Degenfeld család neve lehet ismerős olvasóinknak.

A rekord nyeremény

Érdekességként jegyezzük meg, hogy minden idők legmagasabb ötöslottó nyereményének tulajdonosa (feltételezve, hogy azóta nem költött el a nyereményét és nem is fektette be, azaz változatlanul 5,3 milliárd forintról van szó) a 49. helyet szerezné meg a listát. Mellesleg lazán megelőzné ezzel kormányunk két milliárdos tagját, a 4 millárd forintos becsült vagyonnal a 72 helyen álló Gyurcsány Ferencet és a 3 milliárdos Kóka Jánost, aki éppen kicsúszott az első százból.

U.M.