Örömzene is volt a kövesdi kultúrházban

Megyaszói Népdalkör és Citerazenekar
Megyaszói Népdalkör és Citerazenekar - © Fotó: Tóth Balázs
Mezőkövesd – Pálházai, megyaszói és tokaji előadók is továbbjutottak a Vass Lajos Népzenei Verseny döntőjébe.

A városban rendezték a XI. Vass Lajos Népzenei Verseny I. Országos Középdöntőjét, amelyen 21 egyéni előadó, vagy csoport vett részt, akik közös örömzenéléssel, énekléssel is tanúsították, a népzene örök. A színvonalas produkciókat arany, illetve kiemelt arany oklevéllel ismerték el, utóbbiból 12-t osztott ki a zsűri, ezek a produkciók tovább is jutottak a Kárpát-medencei döntőbe, amelyet november 5-én rendeznek Budapesten.

Megyénkből kiemelt arany minősítést kapott a pálházai „Huták Virágai” Népdalkör, a szintén pálházai Tóth László, a Megyaszói Népdalkör és Citerazenekar, illetve a tokaji Hangraforgó Együttes.

A megyaszóiak gömöri népdalokkal készültek, egy jól begyakorolt csokrot hoztak a középdöntőre.

– Már kétszer részt vettünk ezen a versenyen, s szerepeltünk a pesti döntőbe is. Igyekszünk maximálisan felkészülni, a községnek és a megyének is nagy dicsőség, ha eljutunk oda – monda Takács Józsefné, az 13 tagból álló, húsz esztendős együttes vezetője. A megyaszóiak ezen a hétvégén Deszken is szerepelnek majd, a meghívásos találkozón szeretnék elnyerni az Aranypáva Nagydíjat. Ezen kívül is várhatóak még fellépéseik idén, bár még foghíjas a naptáruk.

Tokajból több formáció is szerepelt Mezőkövesden, közülük a Hangraforgók jutottak tovább. Egyik tagjuk, Lánczi Szabolcs elárulta, mint minden alkalommal, a mostani fellépés elején is izgult egy kicsit. Megtetszett neki a citera, ezért kezdett el zenélni. Sok népzenét tanulnak, ezek közül ő a gyorsabb ritmusúakat szereti, a modern zenék közül a rockot kedveli.

Ha a zsűri nem is juttatta őket tovább, a tokaji fiatalok, Porubszki Tamás, valamint a pengetős Duó azért közönségsikert arattak. Porubszki Tamás elmesélte, hat évvel ezelőtt, az egyik barátjával kezdett el citerázni, s ő még ezen kívül szintetizátorozik is. Bár nem gyakorol annyit, mint kellene, így is megy neki, versenyeken is szerepel, egy évben 20-25 fellépésen is részt vesz nem csak a megyében, de a fővárosban is.

– A Vass Lajos Népzenei Versenyen néhány évvel ezelőtt már voltam, akkor még egy csoport tagjaként, s akkor jól szerepeltünk a Kárpát-medencei döntőn is – mondta a Tamás, aki jól érezte magát a kövesdi versenyen, s szeretne a citerázásban minél jobb eredményeket elérni.

Hornyák Renáta és Varga Andrea a Tokaji Pengetős Duó tagjaiként szintén arany okleveles lett. Renáta hat éve, Andrea valamivel később kezdett el citerázni.

– Éva néni segítségével elindultunk az elődöntőn, s továbbjutottunk is, innen is szerettünk volna. Nekem a közös éneklés, a húrpendítések, a különböző díszítések tetszenek a citerában. Nagyon oda kell figyelni, a teremtől is függ az összhang, valamikor nem halljuk egymást, így nézni kell a másik kezét. Az éneklést könnyű összehangolni, a lényeg, hogy ne legyen hamis – árulta el Renáta, hogy mire is kell odafigyelniük. Andrea a barátnőit követve kezdett el citerázni, a helyi művészeti iskolába jár. Mint mondta, mindenféle zenét szeret, a népzene nagyon tetszik neki.

A citerának közösségteremtő ereje van

Dr. Kolozsiné Takács Éva, tokaji népzenetanár kilenc évvel ezelőtt kezdett el citerát tanítani, most 24 diákja van, a városban népszerű ez a hangszer, mert közösségteremtő ereje van. A gyerekek azért szeretik, mert énekelni is lehet mellette, ki lehet bontakozni. Mint mondta, a többfordulós Vass Lajos Népzenei Versenyen már többször is részt vettek. A mándoki ifjúsági népzenei versenyen kezdenek, aki továbbjut, jön a kövesdi középdöntőre, majd a budapesti döntőre.

Elárulta, sok munka előzi meg a versenyzést, számtalan szereplés szükséges ahhoz, hogy ne legyenek lámpalázasak a gyerekek, s persze rutinnal, tudással is rendelkezzenek. Idei céljuk még, hogy a Fölszállott a pávában is felülmúlják korábbi teljesítményüket.

– ÉM-TB –