Örökség a jövőnek

Ajándékba hozott dokumentumokkal gazdagodott a helyi értéktár
Ajándékba hozott dokumentumokkal gazdagodott a helyi értéktár - © Fotó: tudósítónktól
Laskod – Sikeresen pályáztak a hungarikumok gyűjtése, népszerűsítése érdekében.

A közelmúltban avatták fel Laskodon a helyi értéktárat. A gyűjtemény létrejöttének előzményeit Vargáné Kiss Katalin, Laskod polgármestere elevenítette fel lapunk számára.

– Egy sikeres pályázat eredményeként jöhetett létre az értéktár. A pályázathoz pedig az adta az ötletet, hogy 2017 év tavaszán meghívást kaptunk a Sárospataki Teológia Akadémia és Múzeum igazgatójától Tompa Mihály költő születésének 200. évfordulója tiszteletére szervezett konferenciára. Akkor vált ismertté számunkra a költő laskodi kötődése. A konferencia szellemisége arra biztatott bennünket, hogy méltó keretek között ismertessük meg az itt élő lakosokkal ezt a kulturális kincset, örökséget.

– Ennek megvalósítása érdekében pályázatot nyújtottunk be a Földművelődési Minisztériumhoz a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának érdekében. A pályázatunkat kedvezően bírálták el, így megszülethetett a Laskodi Helyi Értéktár, amely a Jármy-kúria pincéjében kapott helyet.

Az átadási ünnepséget megtisztelte jelenlétével Pocsainé dr. Eperjesi Eszter etnográfus, a Sárospataki Református Kollégium múzeumigazgatója, aki előadást tartott Tompa Mihály munkásságáról, majd ajándékba adott az értéktár számára több dokumentumot is – tájékoztatta lapunkat Némethné Csubák Éva.

KM