ORÖ: az Emmi szabálytalansági észrevételeiben félreértésen alapuló felvetések is vannak

Budapest – Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) szerint félreértéseken alapuló felvetések is vannak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által a “Híd a munka világába” programmal kapcsolatban tett szabálytalansági észrevételekben.

A Lakatos István megbízott ORÖ-elnök által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben az olvasható: a megbízott hivatalvezető a korábbi vezetés “mulasztását korrigálva” tételesen átvizsgálta a tárca szabálytalansági észrevételeit, és megállapította, hogy az “több esetben félreértésen, a vonatkozó jogszabályoknak és a Közbeszerzési Döntőbizottság főbb döntéseinek meg nem felelő felvetéseket tartalmaz”.

Az ORÖ új vezetése a szakmai és jogi követelmények érvényesítésére a rendelkezésére álló határidőn belül megteszi észrevételeit – írták.

Kitértek arra is, hogy az Emmi nem zárta még le a vizsgálatát, a sajtóban megjelent állítások a le nem zárt vizsgálati felvetések “jogerős döntésként történő közlésére épülnek”.

Az Index hétfőn arról írt, hogy az Emmi szabálytalanságok miatt felmondja a 2013-ban kötött uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal. A kormányzati ellenőrök ugyanis nyomát sem találták semmilyen értékelhető szakmai tevékenységnek a Farkas Flórián által alapított “Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet által összevásárolt ingatlanokban – közölte a hírportál. Hozzátették, ez azt jelenti, hogy az ORÖ-nek vissza kell fizetnie a szövetkezetalapításra felvett 1,2 milliárd forintnyi uniós pénzt, amit a záró eredményességi vizsgálat szerint szinte teljes egészében túlárazott, indokolatlan presztízsberuházásokra költöttek ahelyett, hogy a romák munkalehetőségét bővítették volna.

Az Emmi aznap az MTI megkeresésére azt közölte, a minisztérium vizsgálja az Országos Roma Önkormányzat említett projektjének záró beszámolóját és összegzi a helyszíni ellenőrzésen tapasztaltakat, a támogatási szerződés felmondása csak jogerős szabálytalansági döntést követően lehetséges. Ha jogerős döntés születik arról, hogy a projekt szabálytalan, akkor az Emmi a jogszabálynak megfelelően fog eljárni – írták.

– MTI –