ORÖ “alternatív vizsgálóbizottság”: az Emmi téves információk alapján döntött a Híd a munka világába projektről

Budapest, 2015. április 3., péntek (MTI) – Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) “alternatív vizsgálóbizottsága” szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter téves információk alapján hozta meg döntését a Híd a munka világába nevű projektről. Vajda László, a vizsgálóbizottság elnöke pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az ügy kapcsán jelenleg is több bűncselekmény gyanúja miatt eljárást folytatnak a hatóságok.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy befejeződött a “Foglalkoztatási Szövetkezet – Híd a munka világába” című projekt ellenőrzése; találtak néhány szabálytalanságot, de ezek nem befolyásolják a program folytatását. Azt írták: az ellenőrzésnél szabálytalansági gyanú két esetben merült fel, amelyek a bútorbeszerzést és a gépkocsihasználatot érintik. Mindkét beszerzés esetében a miniszter szabálytalansági eljárást indított. Mindez nem befolyásolja a program további folytatását és a szabályos kifizetések elszámolását – tették hozzá. Mint írták: a tárca a NAV nyomozati szervétől arról értesült, hogy az a költségvetési csalás ügyében nem lát okot a nyomozás megindítására.

Erre reagálva Vajda László, az ORÖ több képviselője által létrehozott “alternatív vizsgálóbizottság” elnöke az MTI-vel azt közölte: Balog Zoltán feltehetőleg téves információk alapján, téves információk birtokában adta ki a közleményét, miszerint az ellenőrzés során a program forrás felhasználásával kapcsolatosan mindent renden talált.

Kifejtette: több eljárás van folyamatban az Országos Roma Önkormányzat vonatkozásában a “Foglalkoztatási Szövetkezet – Híd a munka világába” ügy kapcsán is a NAV Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztályán, a VII. kerületi rendőrkapitányságon többek között költségvetési csalás, nagyobb értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntette elkövetésének alapos gyanúja okán.

Kiemelte továbbá: mostanáig sem tisztázott, hogy az ORÖ milyen felhatalmazás alapján és milyen forrásból vásárolta meg a Gellérthegy utca 21. szám alatt található ingatlant, s hogy a piaci árnál “jóval magasabb összegben bérelt” gépjárműveket kik és milyen célra használják. Vajda László azt írta: felajánlják Balog Zoltánnak azon bizonyítékaikat, amelyek “túlmutatnak az egyes bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúján”.

– MTI –