Orlandói lövöldözés – Trump: Obamának fontosabb az ellenség, mint az amerikai nép

Washington – Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje helyi idő szerint kedd este egy kampánygyűlésen reagált Barack Obama amerikai elnök bírálataira, amelyek szerint a milliárdos álláspontja és kijelentései ellentétesek az amerikai értékrenddel.

Az észak-karolinai Greensboro városban tartott kampányrendezvényen Trump azzal vádolta meg az elnököt, hogy rajta tölti ki a haragját, ahelyett, hogy a vasárnapi orlandói tömegmészárlás elkövetőjére lenne dühös.

Obama elnök ugyanis kedd délután, a pénzügyminisztériumban és a nemzetbiztonsági tanács tagjaival folytatott tárgyalásai után élesen bírálta mindazt, amit Trump a terrorizmusról, az iszlám vallásról, a bevándorlásról mond.

Az ingatlanmágnás – miután hétfőn többször is utalt arra, hogy szerinte Obama nem képes hatékonyan fellépni a terrorizmus ellen – kedd esti beszédében azt fejtegette, hogy az elnök túlságosan sokat foglalkozik vele. Azt mondta, néhány republikánus kormányzó panaszkodott neki arra, hogy az Obama-kormány bevándorlókat akar letelepíteni az országban.

Trump nagy terrorellenes akciókat ígért esetleges elnöksége idejére, ám részletekbe nem bocsátkozott. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: “mindent korrektül elrendezünk, így már nem élhetünk tovább”.

Hozzátette azonban: Obamának fontosabb az ellenség, mint a szövetségesei, jelesül az amerikai nép. “Elnökként számomra mindig Amerika lesz az első” – fogalmazott a republikánusok várható elnökjelöltje.

– Járai Judit, MTI –